Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

SD-veteran utesluten för rasism

Sverigedemokraternas förbundsstyrelse beslöt igår att utesluta förre partisekreteraren Jimmy Windeskog. Anledningen: Windeskogs rasistiska kritik mot vice partiledarens indiska adoptivdotter.

Sd-veteranen Windeskog, som varit partisekreterare och kommunpolitisk talesman för partiet, funderar nu på medlemskap i det mer högerextrema Nationaldemokraterna.
- Jag vet inte var jag hamnar, men jag ska träffa deras partiorganisatör Marc Abramsson, säger Jimmy Windeskog.
Sydsvenskan har tidigare rapporterat om uteslutningsärendet. Bakom ligger Windeskogs kritik av det faktum att vice partiledaren Tony Wiklander från Åstorp har en indisk adoptivdotter.
"Vilken trovärdighet har vi som parti när inte ens vice ordförande verkar avvisa mångkulturen?" skrev Windeskog på sin blogg "BSS Borlänge".
Han skrev också att Tony Wiklander innan han valdes borde ha berättat för partiet att han genom att adoptera en indisk dotter "själv bidragit till mångkulturen".
Sverigedemokraternas ledning har tolkat Windeskogs uttalanden som han har en människosyn baserad "på rasmässig grund".
I ett uttalande skriver partistyrelsen att den "betraktar denna fråga som så grundläggande för partiets politik och trovärdighet att avsteg av det aktuella slaget omöjliggör medlemskap i partiet."
Jimmy Windeskog tror att Sverigedemokraterna kommer att utesluta fler medlemmar.
- Jag tror att Weine Berg och Joakim Larsson ligger riktigt dåligt till. Och Johan Rinderheim, säger Windeskog.
De uppräknade är alla veteraner inom Sverigedemokraterna som tidigare suttit i partistyrelsen. Weine Berg säger till Sydsvenskan att han funderar på att lämna partiet självmant.
- Nu har partistyrelsen beslutat att det här är rasism. Jag håller inte med, säger Berg.
Enligt partiledaren Jimmie Åkesson är inga fler uteslutningar aktuella just nu.
- Men vi kommer säkert att utesluta medlemmar i framtiden, säger Åkesson.
Sverigedemokraterna sitter i kommunfullmäktige i trettio svenska kommuner, varav femton ligger i Skåne. I riksdagsvalet 2002 fick partiet 1,44 procent av rösterna (i Skåne var andelen 3,6 procent).
Partiet är motståndare till mångkultur och vill i grunden förändra Sverige till ett monokulturellt samhälle. Det innebär bland annat kraftigt minskad invandring. Människor med utländskt ursprung (exempelvis adopterade) ska ha rätt att bo i Sverige, anser sd, men måste då "assimileras" och "ta till sig majoritetskulturen".
Moskéer är inte acceptabla i Sverige, anser sd.
Gå till toppen