Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmögäng gör radions juläventyr

Myran är enda barnet i byn Ödebygd. När strulpellen Anansi från Malmö flyttar dit börjar jakten på en förtrollad medaljong. Årets radio-julkalender, som är inspelad i Malmö, vimlar av egyptiska pyramider, engelska riddarskogar och spännande, men ibland lite läskiga figurer.

Bakom radiojulkalendern ”Den mytiska medaljongen” står tre Malmöbor; manusförfattaren Jesper Lundqvist, kompositören Henrik Andersson, och illustratören Lisa Rydberg. De nappade på SR:s uppmaning att skriva en jul-kalender som berättar om andra kulturer.
– Egentligen gillar jag inte att skriva på beställning, men jag tycker om sagor och legender och det var något som klickade till där, säger Jesper Lundqvist.
Fram växte ett klassiskt äventyr om en förtrollad medaljong som gör myter och figurer som människor bär inom sig levande. Huvudpersonerna Myran och Anansi är enda barnen i byn Ödebygd. När de inser att medaljongen hotar att ödelägga byn måste de försöka hitta den och bryta förtrollningen.
Elvaåriga Reza Rahimi från Malmö spelar Anansi som flyttar hem till Myran och hennes pappa (Lennart Jähkel) för att få lite ordning på tillvaron.
– Anansi är kaxig och tror att han är störst. Han säger att han inte vill leka med småtjejer, fast han ändrar sig sedan. Inuti är han en mycket snäll pojke, säger Reza Rahimi.
Han berättar att han redan är en luttrad skådespelare.
– Jag har varit med i många andra filmer, reklamfilmer och sånt. På Drömmarnas hus tyckte de att jag skulle prova in till julkalendern och när jag hade gjort audition så tyckte de att jag var jättebra.
Hela sommaren har han och de andra skådespelarna försökt skapa julstämning i Henrik Anderssons studio. Men även en van skådis har sina stunder.
– Det var spännande och roligt att spela in. Men ibland var det tråkigt för att man fick göra om repliker. Det går ju lite fel ibland, säger Reza.
Även berättarrösten, nioåriga Frida Berglund, och Hanna Svedin, som spelar Myran, kommer från Malmö.
– Det var inte så mycket jag behövde ändra på. Myran är snäll, bryr sig om alla och sen är hon smart – inte för att jag är jätte-smart – men ganska!, säger Hanna Svedin.
Svårast tyckte hon var att göra starka ljud, som att skrika riktigt högt.
– Jag är inte en sån som ropar så högt, inte ens när jag behöver hjälp. Jag är nog lite för blyg för det, säger Hanna Svedin.
Henrik Andersson och Jesper Lundqvist som känner varandra från studietiden i Umeå gjorde radiodebut med ”Voodoo – en mystikal” – som sändes i P3-programmet ”Frispel” i januari förra året. Deras genombrott kom med barnradioprogrammet ”Nedletningar med Rio och Madam Dammdamm”. Serien om de två uppfinningsrika figurerna som bor i ett hus som är större på insidan än utsidan blev en jättesuccé hos de yngre lyssnarna. I somras sändes tio nya avsnitt och ytterligare tio är på gång. Det udda paret dyker nu upp som lucköppnare i årets julkalender.
– Rio som är en krusidull sysslar med nedletningar – det är samma sak som uppfinningar – och Madam Dammdamm i sin tur gör nödlösningar. Det blir spännande att se vad de kan hitta på när det kommer till lucköppningen, säger Jesper Lundqvist.
Arbetet med manus och inspelning har pågått sedan april. Nu är upphovsmännen spända på lyssnarnas reaktioner. För säg den julkalender som undgår kritik.
– Det finns säkert en massa saker att reta upp sig på om man vill det. Men gör man något menlöst så blir folk irriterade på det istället. Vi har gjort den julkalender som vi själva hade gått igång på om vi var tio år.
Gå till toppen