Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Manze ny dirigent i Helsingborg

Den brittiske violinisten Andrew Manze tar över som chefdirigent för Helsingborgs symfoniorkester. Det avslöjades vid en presskonferens i Helsingborg på tisdagen. Manze beskrivs som en humoristisk, klanglig trollkarl.

Det rådde på tisdagen lite av nobelprisyra på Helsingborgs konserthus inför avslöjandet av chefdirigent. Eller för att vara korrekt, en av dem. För Helsingborgssymfonikerna satsar nu på dubbelt ledarskap.
Med champagne i glasen och musik av Händel hälsades britten och barockmästaren Andrew Manze välkommen till sitt nya jobb. Ett spontant ”äntligen” hade inte suttit fel, för Manze med sitt öppna och ickehierarkiska sätt är efterlängtad av både ledning och orkester.
– Det här känns som en dröm. Han har nått toppen som barockviolinist och som dirigent är han otroligt inspirerande – det är vad vi behöver, säger violinisten Michael Nolan och berättar att orkestermedlemmarna i demokratisk anda fick rösta fram sin nya chef.
Andrew Manze själv är entusiastisk inför uppdraget.
– Vi har chansen att sätta saker i rörelse. Som violinist har jag sett den gamla skolan av dirigenter, sådana som har assistenter som kommer in med hand-duken och som tar med sig yoga-instruktören på turnén. Den tiden är förbi. Låt mig aldrig glömma att jag är en musiker bland musiker, utbrast han igår inför entusiastiska kolleger.
Andrew Manze har studerat violin vid Royal Academy of Music i London och på Kungliga Akademien i Haag. I slutet av åttiotalet blev han konsertmästare för Amsterdams barockorkester. Sedan 2003 är han konstnärlig ledare för The English Concert som gjort kritikerrosade turnéer i Europa, Australien och USA. Hans diskografi är lång och som ledare för The Academy of Ancient Music har han håvat hem massor av priser för olika skivinspelningar. Danska barock-orkestern Concerto Copenhagen är en annan ensemble som utvecklats under hans ledarskap.
Som chefdirigent för HSO kommer Manze att fokusera på den tidiga musiken.
– Jag älskar att gräva mig ner i musikhistorien och ta reda på exakt vad kompositören ville. Jag vill att människor ska få uppleva musiken som den skulle ha låtit om den framfördes för första gången.
Det nya jobbet har fått honom att lämna London, men inte för Helsingborg – familjen som består av hustru och två barn har bosatt sig i Stockholm.
Vid sin sida får Andrew Manze en andra chefdirigent som tar ansvar för den nyare repertoaren. Vem det blir är inte klart.
Gå till toppen