Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Postal 2 för våldsamt enligt JK

Idag torsdag inleds en rättegång i Helsingborg där man för första gången i Sverige ska pröva frågan om överdrivet våld i ett datorspel. Justitiekanslern har åtalat en affärsman i Ängelholm som har importerat våldsspelet Postal 2.

”Postal 2” som tagits fram av de utländska spelutvecklarna Running With Scissors går ut på att slakta så många människor och djur som möjligt. Spelaren kan välja att skjuta med automatvapen, halshugga med spade eller dränka in offren i bensin och tända på. Efter dödandet kissar mördaren på sina offer och sparkar runt kroppsdelarna så att blodet sprutar. Spelaren kan välja att döda svarta, muslimer, homosexuella eller poliser.
Justitiekanslern, som förra året fick vetskap om spelet via massmedier, anser att det går över gränsen för det tillåtna och väcker åtal för yttrandefrihetsbrottet ”olaga våldsskildring”. Brottet kan ge böter eller fängelse i upp till två år.
– ”Postal 2” skildrar närgånget och utdraget grovt våld mot människor. Visserligen är det animerade människor, men det gör ingen skillnad. Det här är ett extremt våldsamt spel, säger justitiekansler Göran Lambertz.
I Sverige har spelet importerats och sålts av Leksam AB i Ängelholm. JK vill hålla den person som sköter importen på företaget, ansvarig för spridningen. Leksam AB är helägt av det danska leksaksföretaget K Mathiasen A/S och enligt den åtalades försvarsadvokat är det de som har ansvaret.
– Det här är en väldigt obehaglig situation för min klient. Han är en vanlig anställd person och har inte fattat beslutet att ta in spelet. Det är i praktiken hans chef i Danmark som har ansvaret, säger advokat Claes Enhörning.
”Postal 2” har sålts i cirka 200 exemplar på direkt förfrågan från kunden. Leksam AB har inte själva gjort någon värdering av spelets lämplighet utan förlitat sig på den europeiska Pegi-märkningen som innebär att datorspelet får en åldersgräns och utmärks av en speciell symbol om innehållet är stötande. Claes Enhörning anser att hans klient utpekas som syndabock.
– Här har man följt de branschregler som finns; är spelet av det våldsammare slaget så ska det inte säljas till barn. Åldersgränsen har satts till 18 år, säger han.
Kacper Antonius, chefredaktör på speltidningen Player1, tycker att hela åtalet är löjeväckande.
– Om åldersgränsen är satt till 18 år så är det är upp till var och en personligen vad man ska få spela. Många filmer är minst lika extrema, säger han.
”Postal 2” beskrivs som extremt våldsinriktat av datorspelarna själva, men någon storsäljare är det inte. De flesta recensenter ger det underbetyg.
– Det upprörande är inte det våldsamma, utan att ett företag kan få för sig att göra ett så dåligt spel. Hade det inte innehållit våldsinslagen så hade det inte sålt ett dugg. Det som skiljer det från andra spel är att det inte finns någon ramberättelse, säger Oskar Skog, Sydsvenskans datorspelsrecensent.
En fällande dom välkomnas av Peter Levin, ordförande i svenska branschorganisationen för interaktiv underhållning, MDTS. Han anser att spelet aldrig skulle ha nått ut på marknaden.
– En fällande som skulle innebära att branschen fick hjälp att uppmärksamma åldersmärkningen på spelen. Visst finns det våldsamma och actionfyllda spel, men det viktiga är att man får satt rätt åldersgränser och att de inte når yngre barn.
Fotnot: På torsdagen inleds de förberedande förhandlingarna som endast tar ställning till vem som är organisatoriskt ansvarig för spridningen av spelet. När huvudförhandlingarna inleds är inte klart.

Fakta: Postal 2

”Postal 2” har totalförbjudits på Nya Zeeland. Försäljning kan ge upp till 50 000 nya Zeeländska dollar (cirka 235 000 kronor) i böter och fängelse upp till ett år. Att äga det kan kosta köparen 2 000 Nya Zeeländska dollar (cirka 9500 kronor) i böter. Även i USA skärps nu lagen om datorspelsförsäljning. I Kalifornien har självaste actionhjälten och numera guvernören Arnold Schwarzenegger signerat en ny lag som förbjuder försäljning av våldsamma datorspel till minderåriga. Däremot är det lagligt för föräldrar att köpa ut spelen till sina barn. ”Att välja vilka spel som passar för barnen ska vara föräldrarnas beslut”, säger Arnold Schwarzenegger till tidningen The Hollywood Reporter.
Gå till toppen