Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så tycker Sydsvenskans läsare om Postal 2-åtalet

Sydsvenskan bad på onsdagen läsarna på nätet att höra av sig om åsikter kring JK:s åtal för spridande av våldsspelet "Postal 2" . Flera tycker att åtalet är löjligt och nästan alla tycker att spelet är väldigt dåligt.

"Kan bara säga att det är pinsamt med ett åtal i den form det ser ut, möjligtvis kunde skaparna åtalats för att spelet är kriminellt dåligt. Det enda som händer är att spelet får mer uppmärksamhet och möjligen säljer fler ex, spelet är annars glömt och utskrattat."
Henrik, Malmö
---
" När det gäller själva åtalet är det inte mycket mer än att konstatera att det är enormt löjligt. Spelet är våldsamt, "meningslöst" våld dessutom, men att det skulle vara så mycket värre än t.ex. Grand Theft Auto (stå och klubba ner gamla tanter med ett basebollträ) kan jag knappast hålla med om. Att sätta 18-års gräns på de våldsammaste spelen är rimligt, men att dra dem inför rätta är ju bara meningslöst."
Johan
---
"Löjligt! Det är vad det är."
Allan
---
"Det här ämnet har pågått i flera år nu sedan ett antal blodiga massakrer i USA, bland annat Columbine. Jag anser att alla våldsspel borde inte förbjudas, endast extrema våldsspel som har ingen handling, "plot". Det finns faktiskt våldsspel som betraktas som "sport" inom datorspel - genren, ex CS. CS kan betraktas som ett våldsspel eftersom det går ut på att döda varandra, men faktum är att det har någon mening med att döda varandra. Det är ett spel som fungerar som ett sällskapsspel för oss ungdomar, att man ska kommunicera tillsammans. Om man skulle förbjuda att sälja våldsspel som Postal 2 i det här fallet, då kan man ändå fixa spelet på ett annat sätt, exempelvis ladda ner det. Man borde istället varna folket för vilka nackdelar och brister som förekommer i sådana spel och det skulle leda till att många människor kommer att förstå innebörden med sådana spel och sluta köpa dem (förstår inte vem som skulle köpa såna spel).
Uno Sjöberg
---
"Självklart har jag spelat Postal 2, även med nyare tillägg som kommit ut i senare skede. Det roliga i hela denna diskusion om Postal 2 och dess överdrivna våld är att man KAN klara spelet utan att döda en enda människa. Första dagen får du tex uppgifter som att gå och köp mjölk, hämta din 'paycheck', casha in den etc. Det är inget våldsamt med det, du behöver inte döda för att köpa din mjölk. Dock finns möjligheten att gå in i första bästa hus, hitta en hagelbössa och börja skjuta villt omkring sig. Varför köpa mjölken när du kan skjuta huvudet av den muslimska föreståndaren? Varför vänta i en lång bankkö när du kan råna hela stället och komma över en större summa pengar. Så det överdrivna våld reflekterar bara individen som spelar spelet. Allt är vad man gör av det, så även det verkliga livet. Psykiskt instabila människor har vi överallt, detta är ännu bara en ursäkt för att de ska ha något att skylla på. Åtalet är löjligt, att ens förbjuda spelet i första början är ännu värre.
Sen om det är lämpligt att barn spelar sådana här spel går att diskutera, men det borde vara upp till föräldrarna att ta hand om dem, staten har börjat knäcka som barnvakt. Det staten gör i detta läget är att tvinga oss som vill ha detta spel att få tag på det via olaglig väg."
/Henrik
---
"Jag har lagt ner några timmar på Postal 2 och det är helt uppenbart att spelet lever på att skapa rubriker för att få uppmärksamhet. Postal 2:s försäljning har gudskelov varit liten... trodde alla "gamers", men plötsligt gjorde TV4 en dokumentär och en massa icke spelande upprörda människor började klaga på Postal 2, som då gick direkt upp i försäljningstoppen på många svenska spelbutiker.
Postal 2 är erkänt som ett av de absolut sämsta spelen någonsin, fastän medierna alltid framställer Postal 2 som det genomsnittliga actionspelet. På spelforum diskuterar man oroligt utsikten för spel som hobby varje gång Postal 2 får medieutrymme.
Så, vad säger man till mormor på julen när hon inte köpt en ett supermariospel till enför att "spel är så otroligt våldsamma ju"? När vi som gillar spel inte spelar spel av den här typen och vet att den enda anledningen till att någon köper det är för att det får gratisreklam i diverse svenska medier.
Det är bra att Sydsvenskan har Oskar Skog som spelrecensent, han är precis som vi som faktiskt har spel som vår största hobby."
Simon Skoog, Vellinge
---
"Postal 2 är endast så våldsamt du själv väljer att göra det. Det är fullt möjligt att undivka nästan alla konfilkter i spelet utan att någon ska behöva skadas eller dö. Våldet skapas av spelaren själv, Postal 2 i sig är ett underhållande actionspel som fått en 18-års gräns med rätta."
Maxim Machalek , editor-in-chief NordicGamers.se i Lund.
---
"Jag har 2 stycken pojkar, 8 samt 10 år, och dessa spel får det inte finnas någon tvekan om, de skall stoppas! Har inte själv provat dem, alternativet är att sälja dem med 18-årsgräns, men det skulle säkert missbrukas. Vill vi inte se detta våld i verkligheten så stoppa spelen redan nu. Ställ inte frågan utan bara stoppa dem."
Jörgen Carlsson, Lomma
---
"Visst har jag spelat Postal, men det var inget för mig. Totalt meningslöst dödande. Men spel är spel och man måste kunna skilja på verklighet och fantasi. Jag förstår verkligen inte varför man går så långt som att anmäla ett spel och speltillverkaren samt den som importerar och säljer spelet? Den som köper spelet är och förblir ensam skyldig till sina eventuella våldsamheter som skulle uppstå efter spelande av spelet. Ingen "normalt funtad" människa kommer på tanken att skada andra människor i verkliga livet efter att ha spelat ett PC-spel som Postal 2. De som eventuellt gör detta är människor med en grav störning som behöver mycket hjälp. Det är som att förbjuda folk att se på actionfilmer med mycket grovt våld eller ta bort all våldsam film från våra videohyllor (exempelvis "Dödligt vapen" med Mel Gibson eller Bruce Willis "Die Hard"-filmer). Spel och film är ficton och inget annat, man kan inte ställa skaparen av film eller spel inför rätta för att det finns en handfull människor som inte kan skilja på fantasi eller verklighet. Kanske till och med är bra att det finns lite våldsamma spel som kan locka fram dessa galningar i samhället så polisen kan få tag på dessa gravt missanpassade människor innan dom kanske begår grövre brott. Nej, fram med mer speltillverkare som gör bättre spel än Postal 2 så kanske folk väljer sina spel med eftertanke."
Conny Freij
---
"Jag spelade Postal 2 direkt när det kom ut år 2002. Jag skrattade när jag fick höra om att en företagare blivit åtalad för att ha nhar sålt detta spelet. Spelet är förvisso våldsamt precis som det första Postal var. Dock ska dessa spel ses med glimten i ögat. T ex får man i spelet träffa på trädkramare som försöker bränna ner biblioteket i staden för att skogar skövlas för att bli böcker (moment 22). Bin laden-kopior försöker spränga en kyrka osv. I stället för att åtala en företagare som säljer ett spel så borde JK oroa sig mer om vad som händer i Malmö. Sparka busschaufförer är knappast något som man kan göra i detta spelet t.ex. Han borde åtala 12-15 åringar för vad de gör. De vet att de kan göra med tanke på hur lagarna ser ut. Lagarna borde ändras istället för att hoppa på en näringsidkande egen företagare. Sorgligt åtal och ett fruktansvärt spill på dyrbar tid och pengar."
Sebastian
---
"Om folk vill spela våldsamma spel, låt dem göra det. Det finns filmer som säkert är långt mycket värre. Om man är bekymrad om barnen.. well, vad fan, föräldrarna får väl ha lite jävla koll vad barnen sysslar med på datorn tycker man. Lagen i Kalifornien är ju också helt fel på det. Det kan inte vara så svårt för föräldrarna att titta igenom barnens spelsamling och se de feta ESRB-märkena som varnar för olämplighet. Har man inte ens tid att göra det, då bör man inte vara förälder. När man reagerar på det här sättet är det som att säga att spel är mindre värt, vilket verkligen inte är någonting vi spelare (eller spelutvecklare, för den delen) behöver. Spel är en konstform. Vissa skildrar våld i sin konst. Förbjud ett par hundraåriga tavlor också, så kan jag gå med på all den här skiten. Inte? Bah."
Snild Dolkow
---
"Verkar vara ett jäkligt vidrigt spel, och jag själv skulle aldrig vilja ha spelet. Men det är tusen gånger värre när "den stora förmyndaren" staten ska sätta dit en stackars Svensson som bara försöker göra sitt jobb. Känner mig nästan förolämpad när staten genom sådana åtal indirekt antyder att vuxna människor inte kan avgöra vad som är verklighet och fantasi.
Räcker det inte med åldersbegränsningen? Naturligtvis så går åtalet under "brott mot yttrandefriheten". Jag trodde att yttrandefrihet innebär att man har full frihet att yttra
sig!? Både på gott och ont! Hoppas den stackars butiksanställde frikänns på alla punkter!"
Magnus Ericsson, Kävlinge
---
"Har inte spelat spelet - än. Men jag beställde det precis. Om JK lägger näsan i blöt, så måste det ju vara en hit! Så tack för tipset, kära vänner :)"
Daniel Nilsson
---
"Det är bara patetiskt att JK lägger sig i vad vuxna människor tar del av för underhållning. Dessutom lär ett eventuellt förbud ha ringa effekt, eftersom datorspel i alla tider har hittat hit på olagliga vägar i alla fall. Hur skulle ett förbud för övrigt påverka spel som finns till laglig nedladdning från utländska sajter?"
Erik Eriksson
---
Postal 1 var också brutalt men ingen i Sverige brydde sig pga den dåliga grafiken. Postal 2 är ett dåligt spel som bara säljer pga våldet. Att åtala någon för att ha distribuerat spelet, är dock bara löjligt. För det första finns det en åldersgräns på 18 år som det står i artikeln. Man måste se till att spel med 18-årsgräns inte säljs till barn. Sen är det också löjligt att åtalet väcks nu. Postal 2 är ett gammalt spel som ingen bryr sig om längre. Dessutom hade ett förbud av spelet inte förändrat så mycket. Spelet finns att ladda ner på nätet. Den som vill ha tag på det får tag på det. Sen ska också nämnas att Postal 2 inte nödvändigtvis är ett brutalt spel. Det är upp till spelaren att välja om han vill börja mörda. Som producenterna sagt, är det fullt möjligt att spela utan att använda våld alls.
Tom Schultz
----
"Jodå jag har spelat Postal 2, hela spelet till och med. Jo det är klart att det
våldsamt och överdrivet. Man kan väl jämnföra det med "Soldier of fortune", ett
annat spel när man springer omkring och skjuter människor, skillnaden är att
i det spelet så är man militärer som skjuter på andra militärer, men man skjuter ändå av dem benen och de skriker och hoppar på ett ben. Jag tyckte "Soldier of fortune" var roligt, det var för verkligt, men Postal 2 var med gjort med glimten i ögat och det förstår man om man är vuxen. Problemet är väl att det är väl inte som jag 30+ som tar skada av de här spelen...det är de små barnen..."
Jens
---
"Tycker det är utomordentligt löjligt att väcka åtal mot en försäljare för att han säljer ett spel som dessutom redan är klassat av Pegi som barnförbjudet. Ännu värre är det att spelet faktiskt är minst 4år gammalt och redan när det kom byggde det på en urgammal spelmotor, som är riktigt kass. Fick detta spel för 4 år sedan, och redan då var det rätt så gammalt, spelade det och tyckte att visst är det våldsamt, men en normalfuntad människa inser att speltillverkaren driver med etablissemanget och man upptäcker den svarta humorn i spelet.
För cirka 8år sedan kom det ut ett spel som hette Redneck Rampage, även detta lika våldsamt, dock var det ingen som protesterade då. Nu tycker jag inte att något av dessa spel är bra, dom är inte ens värda pengarna. Men bara för det behöver man inte förbjuda dom, och framförallt inte straffa en försäljare för att han säljer spelet."
Daniel Winberg
---
"Jag är besviken över de uppenbara fakta felen och den totala avsaknaden av objektivitet.
1. Spelet går inte inte ut på "slakta så många människor och djur som möjligt på ett postkontor." Jag kan bara utgå från att detta är något journalisten i fråga hittat på. Spelet är indelat i 7 dagar då varje dag består av ett antal uppgifter att lösa. fritt från minne så första dagen ska man hämta sin lön på jobbet, sätta in den på banken och handla mjölk. Allt detta går att lösa utan att ta till våld om man vill.
2. Ja, det går att halshugga med spade, tända eld på folk, spela fotboll med avhuggna huvudet om man vill. Dock är inget av detta ett krav från spelet, jämfört med hyllade spel såsom Grand Theft Auto där man för att klara vissa uppdrag måste ex köra över, såga sönder etc.
3. Sista meningen: "Spelaren kan välja att döda svarta, muslimer, homosexuella eller poliser." Ja, det går att döda dess folkgrupper, men jag finner det intressant att man inte väljer de kristna grupperna, "rednecks", föräldrarföreningen mot våldsamma datorspel, skolbandet som också är med i spelet och fyller samma funktion. Vidare gällande poliser så är än en gång Grand Theft Auto föregångare när det gäller döda poliser.
Utöver detta så går det knappast att påstå att spelet är speciellt mycket våldsammare än filmer så som Saw, Dawn of the Dead, The Texas Chainsaw Massacre. Men är det då ett bra spel? Inte speciellt, saknar en hel del för att bli något bra (något som de flesta som spelat spelet och de som recenserat det håller med om)
Jag är besviken över de faktafel som beskriver spelet i fråga, det är inget något jag förväntar mig av den tidning som Sydsvenskan - i Expressen eller Aftonbladet är det dock vanligt förekommande."
Fredrik Leijon
Gå till toppen