Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Serum lägger ner

Efter 25 nummer lägger den Malmöbaserade kulturtidskriften Serum ner. Redaktörerna har tröttnat på att behandlas som kusinen från landet och betala verksamheten ur egen ficka.

– Vi känner att vi har gjort vårt. Man kan inte vara ung och arg hur länge som helst. Vi har inte samma gnista längre, säger redaktören Tomas Ekström.
Serum startade 1999 som en reaktion på det katastrofalt dåliga litteraturklimatet i Sverige. Ambitionen var att röra om i det kulturella finrummet och erbjuda en alternativ plats för oetablerade författare. Runt 150 författarnamn har passerat, några har gjort större avtryck än andra: Jonas Berg, Anna Jörgensdotter och Niklas Åkesson (svensk mästare i Poetry Slam) tillhör skaran som fångats upp av svenska förlag.
Beslutet att lägga ner kommer efter många års kamp för att få ekonomi i tidsskriften. Varje år har Serum ansökt om 200 000 kronor från Statens kulturråd för att täcka tryckkostnader, arvoden och lokalhyra. Varje år har de svarat med 25 000 kronor – lägsta nivån för anslag till kulturtidsskrifter.
– Att vi finns i Malmö har nog spelat in. Om man kollar på vilka som får mest anslag så har många sin redaktion i Stockholm, säger Tomas Ekström.
– Det känns inte proffsigt längre att ständigt behöva finansiera verksamheten med egna pengar och aldrig kunna betala ut arvoden.
Av besparingsskäl har redaktionen lämnat lokalerna på Möllevången och flyttat hem till en av redaktörerna. Efter årsskiftet utkommer sista numret– en trippelvariant fullpackad med alla de texter som under hösten fått stå tillbaka i väntan på nedläggningsbeslutet.
Efter sex år är redaktionen sugen på att göra nya saker. Enligt Tomas Ekström finns det planer på att starta ett fanzine, driva ett förlag och framför allt ägna sig åt eget skrivande. Den idealistiska kraften som krävs för att driva en kulturtidskrift har definitivt ett bäst-före-datum, tror Ekström och uttrycker en viss kluvenhet inför nedläggningsbeslutet.
– Det är mycket kunskap som går förlorad för att folk inte orkar längre. Om vi hade velat fortsätta och fått ett större stöd för det så tror jag att det hade kunnat bli något väldigt bra. Samtidigt är det bra att det kommer nya krafter.
Gå till toppen