Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Testa operatör innan du väljer

– Vi hoppas mycket på en ny rådgivningsbyrå för tele- och IT-ärenden, säger Mattias Grafström, enhetschef på Post- och telestyrelsens (PTS) avdelning för tillsyn och konsumentfrågor.

Men steget dit verkar för tillfället långt. I fredags redovisades den färdiga utredningen om konsumentklagomål och hur de hanteras av telekombolagen inför ledande branschföretag.
Istället för att som väntat föreslå inrättandet av en rådgivningsbyrå valde branschen att mörka om innehållet och som nästa steg begära tid hos konsumentminister Ann-Christin Nykvist och IT-minister Ulrica Messing för att presentera rapporten.
– Tyvärr finns det en hel del missnöjda konsumenter som i dag inte har någonstans att vända sig. Vi har till exempel bara mandat att registrera klagomål. Det behövs en instans med befogenhet att medla och lösa mindre teletvister, säger Mattias Grafström.
Han är rädd för att en rådgivningsbyrå, om det nu blir en sådan, inte kommer spela en så omfattande roll.
–Tyvärr kan det bli så. Det innebär att vi får fortsätta strida för en tvistlösningsnämnd där beloppen inte alltid är betydande, säger Mattias Grafström.
Han råder telekunder som ska välja operatör och vill försäkra sig om bra kundstjänst att ringa och i förväg testa företagen med olika frågor:
* Hur ger ni kunder besked om ändrade priser?
* Hur hanterar ni en felaktig faktura?
* Kan jag få anstånd med betalningen?
* Hur säger jag lättast upp avtalet?
– En viktig sak för konsumenter är väntetider till kundtjänst och support. Även där är det bra att ringa runt och själv testa. Dessutom får du på det viset en allmän bild av hur du blir bemött, säger Mattias Grafström.
Gå till toppen