Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gängen gör upp om SM-guldet

Som ett gängbråk – fast på dansgolvet. Så beskriver dj:n och arrangören Glenny Evander mötet mellan dansarna i Breaking-SM. I kväll gör några av Sveriges bästa breakare allt för att knäcka varandra.

Var och varannan svensk testade electric boogie hemma framför spegelväggen på åttiotalet. Många fick upp ögonen för breakdance genom hiphopfilmer som ”Beat Street” och ”Breakdance – The Movie”. Även om genren tvärdog för den breda allmänheten någon gång i slutet av åttiotalet har entusiaster som Glenny Evander, eller dj Kid Skraam, vilket är hans artistnamn, sett till att den alltjämt levt ett spirande undergroundliv.
Sedan 1995 driver Evander hiphopnätverket B-Boy Unit i Malmö, arrangör för SM-tävlingarna i Breaking, som äger rum i det nyinvigda Tangopalatset på Karlskronaplan i Malmö i kväll.
– Breaking har vuxit enormt de senaste tio åren. Jag skulle uppskatta att det finns ungefär 500 som håller på med dansen på allvar i Sverige, säger han.
SM-tävlingarna är uppdelade i kategorierna ”B-Boy” (solo killar), ”B-Girl” (solo tjejer) och ”Årets Rookie” för dansare som är under fjorton år. Tävlingens mest aggressiva maktkamp avgörs i kategorin ”Crew Battles” där gängen skickar fram dansarna för att göra upp man mot man. En jury med internationellt kända namn som Sonny Tee från Tyskland, ungerska Thunder och amerikanska Frankie Flave bedömer originalitet, teknik, stil, utstrålning och svårighetsgrad. Efter trettio sekunders iskall väntan pekar juryn på det vinnande laget.
– Det blir poängavdrag om man bara går in på golvet och gör akrobatiska övningar. Då är det gymnastik, inte dans. Och rör man varandra är det dis-kvalificering direkt, säger Glenny Evander.
Rivaliteten mellan dansarna är stor. Det är fritt fram att tråka och förnedra varandra så mycket som möjligt på dansgolvet.
– Det kan se både fult och hårt ut. Men så fort det är över kramar båda lagen om varandra. Det hör till, säger Glenny Evander.
Med B-Boy Unit vill han föra ut breakdansen brett i Sverige. Så skulle bråk och gänguppgörelser flytta bort från gatan, tror han.
– Många av de bästa dansarna kommer från kriminellt belastade områden. Dansen blir ett sätt att få lyssna på den musik man gillar, klä sig i snygga coola kläder och bli känd. Man får en kick av det helt enkelt.
Gå till toppen