Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Suzanne Friebergs 2005

Ett år har nästan rusat förbi och som vanligt har man läst för lite, sett för lite och gjort för lite. Det är vid denna tid på året man ångrar att man än en gång fegade ur inför bergochdalbanan. Men en oväntad present: det senaste Asterixalbumet blev en angenäm nostalgitripp. Kalenderbitaren kan notera att Himlen faller ner över hans huvud har den längsta titeln av de 33 publicerade albumen och innehåller dessutom för första gången ett verb.


Att återknyta bekantskapen med den med åren alltmer vittbereste Asterix och hans ständige vapendragare Obelix fick mig att fundera på vad det är som gör serierna så tilltalande, också för den som med viss marginal passerat sitt bäst-före-datum. Grunden för Asterix äventyr är strävan efter oberoende (den lilla galliska byns sätt att ständigt sätta sig upp mot romersk överhöghet), vänskap (det omaka paret Asterix och den i grunden känslige Obelix som trots sina olikheter alltid håller ihop), mod (även om Asterix har hjälp av en magisk dryck som ger kraft) och förstås mycket humor som kan läsas på många plan.


En annan typ av läsupplevelse bjöd norrmanen Endre Lund Eriksen på. Varning för Pitbull-Terje är en alldeles lysande berättelse om spirande vänskap mellan två omaka men mycket utsatta pojkar. Det är allvarligt, sorgligt, roligt och mycket starkt berättat för alla över tio år.


SUZANNE FRIEBERG
Gå till toppen