Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

107 miljoner för sänkt fartyg

Rederiet bakom det Cypernregistrerade polska containerfartyget Gdynia, som kolliderade med och sänkte det kinesiska lastfartyget Fu Shan Hai 2003, ska ersätta de kinesiska ägarna med 107 miljoner.

RÖNNE. Dessutom ska det polska rederiet betala drygt en halv miljon kronor för de rättsliga kostnaderna, rapporterar nättidningen Bornholm.nu. Beloppen har fastställts av en domstol i Rönne.


Enligt rätten var besättningen på Gdynia skyldig till fartygskollisionen. Den inträffade mitt på dagen den 31 maj 2003 norr om Bornholm.


Hela besättningen på Fu Shan Hai räddades men deras fartyg, lastat med 60 000 ton konstgödsel, tog snabbt in vatten, fick slagsida och sjönk efter några timmar.


Olyckan orsakade ett stort oljeutsläpp från det kinesiska fartygets tankar. Oljan nådde flera mil av Skånes sydkust vilket krävde stora saneringsresurser.


Det stod tidigt klart att det cypriotisk-polska fartyget orsakade kollisionen. I juli förra året dömdes fartygets andrestyrman till böter för att han inte hade uppfyllt sin väjningsplikt.

Gdynia rände rakt in i sidan på Fu Shan Hai.
Gå till toppen