Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tonsättaren inspirerades av julevangeliet

Ett ögonblick... Sven-David Sandström vars senaste verk uruppförs i Malmö konserthus på torsdag.

Varför skrev du ett juloratorium?
– Jag har försökt hitta en varm och meningsfull känsla runt jul som väldigt få andra tonsättare håller på med. Många kanske tycker att det är barnsligt, men jag törs jobba med det. Jag räds inte det enkla.
Vad inspirerade dig?
– Jag har delat upp den gamla julevangelietexten i tio bilder med olika stämningar. Och jag har sökt mig långt tillbaka i mitt liv, till tiden när jag bodde hos mina föräldrar. Den tändande gnistan var när jag inom mig kunde höra min far läsa evangeliet. Grundstämningen är något mystiskt, det är varmt, vackert och innerligt.
Hur var resan från idé till färdig komposition?
– Den var enkel. Jag fick idéer hela tiden. Verket blev klart för ett år sedan. Jag jobbar ofta snabbt och koncentrerat.
Vad betyder samarbetet med Lunds Vokalensemble?
– Mycket. Ingemar Månsson var den som fick mig att börja skriva körmusik. Hans fokus, intresse och seriositet har fått mig att förstå körmusikens djupa och meningsfulla betydelser.
Gå till toppen