Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dahlgren stoppade tsunamihjälp

UD:s kabinettsekreterare Hans Dahlgren stoppade på annandagen en räddningsinsats till flodvågskatastrofens offer på Sri Lanka och i Thailand. Ett beslut han stod fast vid, trots att både biståndsministern och kanslichefen på utrikesministerns kansli kontaktade honom och ifrågasatte beslutet.

När flodvågorna sköljde in över Thailand och Sri Lanka på annandagen den 26 december var det många som ringde regeringskansliet. Men på UD uppstod en tvist om hur allvarligt läget var. Kabinettsekreterare Hans Dahlgren valde att lyssna på cheferna på konsulära enheten och stoppa en räddningsinsats, trots att UD:s enhet för Global säkerhet givit klartecken för Räddningsverkets biståndsflygning vid lunchtid, skriver Svenska Dagbladet.
En räddningsinsats sorterar under UD:s konsulära enhet, där cheferna inte ansåg att en insats behövdes.
Biståndsminister Carin Jämtin och kanslichefen på utrikesminister Laila Freivalds kansli Karin Olofsdotter kontaktade båda Hans Dahlgren och ifrågasatte beslutet. Däremot ringde Karin Olofsdotter aldrig sin chef, Laila Freivalds, efter diskussionen med Hans Dahlgren.
– I dag skulle jag naturligtvis inte gjort den bedömningen. Men det är sådant man kan gå och gräma sig över, säger Karin Olofsdotter till Svenska Dagbladet.
Gå till toppen