Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Skivbolag ger ut böcker som ljudfil

Per Hagmans "Att komma hem ska vara en schlager" och Linda Skugges "Saker under huden" släpps som nedladdningsbara ljudfiler. Bakom satsningen står Brainpools musikförlag Junk Musik.

Först gjorde Brainpool en rockopera. Sen startade de musikförlaget Junk Musik för att helt få ägna sig åt roliga och viktiga projekt. Nu ger de sig på bokutgivning i filformat.
– Det blir som en pocketvariant av ljudböcker på cd som ofta är stora i formatet och kostar mycket, säger Magnus Börjeson, en av fem delägare i Junk Musik.
Linda Skugge var den som först kläckte idén på sin blogg. När så författaren Per Hagman fick höra om projektet ville han absolut läsa in sin bok "Att komma hem ska vara en schlager".
– Just de här två känns lämpliga att släppa på ett skivbolag eftersom det är pop över dem. Vi hade aldrig kunnat göra en inläsning med till exempel Sven Wollter. Det är också en särskild poäng att det är författarna själva som läst in sina böcker, det gör det mycket mer personligt, säger David Birde.
Ljudböckerna ska säljas på nedladdningssajter som cdon och Itunes. Lyssningen kan ske via datorn, i mp3-spelare eller i mobiltelefonen. Skivbolaget Playground, Junk Musiks distributör, har tecknat ett avtal med Sony Ericsson och Comviq/Tele2.
– Det blir ett alternativ till att lyssna på radio eller musik i telefonen. Det är inte konstigare än radioteater, säger Magnus Börjeson.
Junk Musik har haft 15 releaser sedan april i år. All musik har släppts som nedladdningsbara filer. I deras ögon är den traditionella cd-skivan död. Att bara ge ut själva filen går snabbare och kostar mindre. Det samma gäller för ljudböcker.
Per Hagman läste in "Att komma hem ska vara en schlager" under tre dagar på ett hotell i Malmö förra veckan. Som bonus slängde han med en opublicerad novell. Linda Skugges debutbok "Saker under huden" förvandlades till ljudfil hemma i hennes vardagsrum. Båda böckerna släpps redan den här veckan.
– Det blir väldigt personligt. Att köpa en jättedyr traditionell ljudbok som spelats in i en onödigt dyr studio av en skådespelare känns bara fyrtiotalistgammalt, säger Linda Skugge.
Hon får hela tiden nya unga läsare. Många frågar efter just "Saker under huden" som är slut på förlaget.
– Jag gör det här för de unga tjejerna. Det är de som gillar mig allra mest. De bryr sig inte om omslag och sånt, de vill bara ha en mp3:a som de kan köpa billigt och ha i sin ipod, säger hon.
Independentförlaget Junk Musik är tillräckligt litet och flexibelt för att snabbt fånga in nya trender. Bonnier Förlag tackade nej när idén dök upp om att ge ut Hagmans bok som ljudbok för något år sedan. Linda Skugge, som själv äger rättigheterna till "Saker under huden", ville inte att hennes nuvarande förlag Piratförlaget skulle stå bakom släppet.
– Jag ville göra en indiegrej och jag älskar tanken på att det är Brainpool som är ägare.
Junk Musik har nu en lista med författare som vill följa i Hagmans och Skugges spår. På Bonnier Audio har man vaknat och jobbar för högtryck med att utveckla en ny teknisk plattform och ta fram skydd av författarnas upphovsrätt. Ljudböcker är det snabbast växande segmentet inom bokbranschen och genom nedladdningsbara filer hoppas man kunna nå en yngre målgrupp.
– Ljudböcker i filformat är vår viktigaste fråga just nu. Det är ett format för morgondagen som vi kommer att satsa på med start nästa år, säger Jonas Bylund, vd på Bonnier Audio.

Junk Music

Junk Musik bildades 2004 och ägs av Brainpoolmedlemmarna David Birde, Christoffer Lundquist, Jens Jansson och Magnus Börjeson (Metro Jets) och frilansjournalisten Anders Mildner. Studion ligger i Vollsjö, bland artisterna finns Monkeystrikes, Sandy Mouche och New David. Nu även Linda Skugge och Per Hagman.
Gå till toppen