Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmö först i landet med att låna ut tv-spel

Malmö stadsbibliotek blir först i landet med att gratis låna ut tv-spel. Med tiden är tanken att biblioteket även ska erbjuda utlåning av själva spelkonsolerna.

– Spelen har blivit en självklar del av mångas kulturkonsumtion. De har flyttat in på kultursidorna i tidningarna och SVT har program om tv-spel. Biblioteket måste erbjuda det som folk efterfrågar, säger Per Mattsson, inköpsbibliotikarie på Malmö stadsbibliotek.
– Det är lite av en demokratitanke att alla ska kunna få tillgång till det och prova på, fortsätter han.
Om ungefär en månad drar projektet igång och då kommer några hundra spel till Playstation och Xbox att finnas till utlåning på biblioteket. Sedan ska sortimentet successivt fyllas på. Målsättningen är att även Nintendospel ska finnas med i framtiden.
Förhoppningar finns att tv-spelen ska locka personer som inte annars går till biblioteket.
– Vi söker nya målgrupper, men vi ska samtidigt erbjuda de låntagare vi redan har vad de vill ha, säger Per Mattsson.
Urvalet av spel som köps in ska följa bibliotekets generella policy och baseras på bland annat recensioner.
– Vi avstår från överdrivet våldsamma spel och spel som är rasistiska och pornografiska. Men det kommer inte bli så att det inte finns spel som innehåller våld, säger Per Mattsson.
– Som alltid när man köper in så får folk gärna komma med förslag, men det blir vi som gör urvalet. Vi kan inte ha allt.
Utlåningstiden blir en vecka, en åldersgräns på 16 år sätts och till en början tillåter biblioteket att man lånar max två spel per person i taget.
Projektet är ettårigt och ska sedan utvärderas. Omkring 100000 kronor har investerats hittills, men budgeten för hela året är ännu inte klar.
Utlåning av tv-spel på bibliotek har funnits i Danmark tidigare, men i Sverige är det en nyhet. Christer Andersson, förlagschef på Förlag Ett som levererar spelen till biblioteken, förklarar det med att tv-spelsbranschen i Sverige inte tidigare har velat distribuera spel till biblioteken.
– Nu har det varit ett jätte-intresse. Trots att vi ännu inte har hunnit gå ut med information är det flera bibliotek som har hört om projektet i Malmö och gjort beställningar de senaste tio dagarna, säger Christer Andersson.
Även organisationen Good-game, som är en konsumentorganisation för tv- och datorspelare, är på gång med ett projekt där ett tiotal bibliotek är inblandade. Tanken är att det ska dra igång i slutet av februari.
Gå till toppen