Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ligghallskrav hotar Kravuppfödning

Djurskyddsmyndigheten vill tvinga KC Ranch att bygga ligghallar. Men med ligghallar kan ranchen inte fortsätta med sin ekologiska djuruppfödning. – Det är så galet, säger Carl Axel Dahlgren om myndighetens agerande.

TORNA HÄLLESTAD. Sedan 1993 har KC Ranch haft dispens från kravet på ligghallar för sina nötdjur. Men i höstas beslutade djurskyddsmyndigheten att inte förlänga dispensen. Beslutet är överklagat till länsrätten men säger alla förvaltningsdomstolar nej till ranchens önskan om förlängd dispens, så försätts ranchägarna Kerstin och Carl Axel Dahlgren i en brydsam situation.
– Utan dispens måste vi sluta med vår ekologiska djuruppfödning som gör att köttet från gården är Kravmärkt. Det skulle helt enkelt inte vara lönsamt eller praktiskt möjligt att driva verksamheten enligt Krav:s hårda krav, säger Carl Axel Roslund.
Istället skulle de bli tvungna att utöka antalet djur, vilket ökar slitaget på markerna. De skulle dessutom vara tvungna att bygga 400 meter ligghall i ett område som klassat som ett känsligt område.
– Idag klarar vi oss med köpa 100–120 balar av Kravgodkänd halm från närliggande gårdar. Om vi måste ha ligghallar med halmtäckta golv ökar konsumtionen till 2000–3000, ej Kravgodkända, balar och den måste köpas och transporteras från gårdar på Söderslätt. Dessutom skulle vi vara tvungna att bygga fler lador att förvara halmen i, säger Carl Axel Dahlgren.
Kostnaden för alla dess byggnader uppskattar Carl Axel Dahlgren skulle bli 2,5–3 miljoner kronor. Det skulle bli markägaren, regementet P7 och Fortifikationsverket, som skulle få ta den notan så det är inte för pengarnas skull som Kerstin och Carl Axel Dahlgren invänder mot djurskyddsmyndighetens beslut. Utan det är för att det känns så onödigt.
– Vi förlorar vår idé om en hållbar ekologiskt djurhållning trots att våra djur mår bättre än de flesta andra djur. För mig som arbetat som distriktsveterinär innebär god djurhållning att djuren får ha kvar sitt naturliga beteende och det får de hos oss, säger Kerstin Dahlgren.
Djurskyddsmyndigheten anser att djuren måste ha tillgång till ligghallar för att kunna söka skydd för väder och vind. Paret Dahlgren menar att djuren kan söka skydd bakom träddungar och kullar samt i svackor och det därför inte behövs några hallar.
Dahlgrens menar också att ligghallarna skulle få en negativ effekt på naturvården; Revingehed skulle bli mera igenvuxen. Idag betar djuren av sly och gräs mellan utfodringarna. Men med ligghallar skulle korna strunta i slyet och istället äta av den icke Kravgodkända halmen i hallarna.
– Precis som människor väljer korna det lättast sättet. Och korna känner ju inte till att halmen inte är Kravgodkänd, säger Carl Axel Dahlgren skämtsamt.
De får stöd från flera håll. Bland andra från Naturskyddsföreningen.
– Att ta död på en sådan här verksamhet är inte förenligt med Sverige år 2006, säger Nils Englesson från Naturskyddsföreningen.
Även Lunds kommun, länsveterinären och P 7 stödjer Dahlgrens. Men inte djurskyddsmyndigheten. Dahlgrens har bjudit in myndighetens företrädare att studera verksamheten på plats och få igång en dialog. Men hittills har ingen kommit. Carl Axel Dahlgren vet inte hur länge han orkar eller vill vänta.
– Vi tar en sak i sänder. Vi får se hur det går.
Gå till toppen