Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Invandrare kan förlora svenskt medborgarskap

Invandrare ska kunna bli av med sitt svenska medborgarskap – om de mutat sig till det eller ljugit för att dölja grov kriminalitet. Det föreslår regeringens utredare. Förslaget väntas få stöd i riksdagen av både socialdemokrater och moderater.

I dag kan en svensk medborgare aldrig berövas sitt medborgarskap. Invandrare kan förlora sina permanenta uppehållstillstånd och avvisas om de lämnat felaktiga uppgifter när de sökt asyl.
Men medborgarskapet har hittills ansetts heligt.
Nu kommer det att ändras.
Orsaken är avslöjandet år 2004 om att grovt kriminella personer mutat en tjänsteman vid Migrationsverket i Norrköping och på så sätt fått svenskt medborgarskap.
Det fick regeringen att snabbtillsätta en utredning.
På tisdagen överlämnade regeringsrådet Marianne Eliasson sitt förslag till integrationsminister Jens Orback.
– Det är klart stötande att personer som mutat sig till medborgarskap inte kan bli fråntagna det. Men jag är ändå tveksam till om en enda sådan affär är tillräckligt för att ändra grundlagen, säger hon till Sydsvenskan.
Trots sin tvekan lägger hon fram ett lagförslag – som av allt att döma lär gå igenom i riksdagen, eftersom såväl socialdemokrater som moderater är positiva.
Marianne Eliasson pekar ut två situationer då en svensk ska kunna förlora sitt medborgarskap:
* Om han har mutat och på annat otillbörligt sätt fått medborgarskapet.
* Om han lämnat felaktiga uppgifter för att dölja att han gjort sig skyldig till grov brottslighet eller att han har terroristanknytning.
I motiveringen till sitt lagförslag slår Marianne Eliasson fast att det inte ska räcka att någon ljugit vid ankomsten till Sverige för att lättare få uppehållstillstånd; en palestinier från Libanon som fått uppehållstillstånd genom att uppge att han är från Gaza ska inte riskera att senare förlora ett medborgarskap.
Marianne Eliasson tror att hennes lagstiftning bara kommer att utnyttjas i ett fåtal fall per år.
– Om Usama bin Ladins kusin levt i Sverige under falsk identitet skulle det kunna vara ett exempel, säger hon.
Barn under arton år ska enligt huvudregeln utvisas tillsammans med sin förälder om det fått medborgarskapet på samma grunder.
I en lång rad andra västländer finns redan möjlighet att återkalla medborgarskap: Norge, Finland, Danmark, Frankrike, Nederländerna och Kanada.
I Danmark har lagen, som är från 2002, bara använts en enda gång. Det gällde en man som först utvisats ur landet på grund av grov brottslighet, men sedan återvänt under falsk identitet och fått danskt medborgarskap.
Marianne Eliassons förslag ska nu skickas ut på remiss.
För att medborgarskap ska kunna återkallas i Sverige krävs en ändring av grundlagen. Eftersom riksdagen då måste fatta två beslut med riksdagsval emellan kan den nya lagen träda i kraft tidigast 2011.
Gå till toppen