Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Percy Nilsson tjänar 300 miljoner

Percy Nilsson säljer mark och byggrätter till köpcentrat i Hyllie för 570 miljoner kronor till norska detaljhandelsjätten Steen & Ström. Några dagar tidigare hade han köpt samma mark för 250 miljoner kronor av Malmö stad.

MALMÖ. Enligt Percy Nilsson har han under de senaste åtta åren lagt ned omkring 20 miljoner kronor på att utveckla projektet från råmark till färdiga byggplaner.
Reavinsten på 300 miljoner kronor ska användas som grundplåt till den hockeyarena som Percy Nilsson kommer att bygga granne med köpcentrat vid den nya tågstationen i Hyllie.
– Se det inte som en reavinst utan som en möjlighet att bygga arenan utan att springa med mössan i handen och tigga av kommunen, säger Percy Nilsson som har lovat Malmö stad en bankgaranti på just 300 miljoner kronor i samband med att han får hyra tomten till arenan för en symbolisk tusenlapp per år.
– Eftersom jag säljer bolaget är vinsten skattefri. Det är finessen som gör att vi kan få över vinsten i Parkfast andra dotterbolag Parkfast Arena, säger Percy Nilsson.
Budgeten för arenabygget har ökat till strax över 500 miljoner kronor. Percy Nilsson hoppas nu att han genom att sälja namn- och serveringsrättigheter samt loger ska få in ytterligare 200 miljoner kronor så att arenan blir obelånad. Byggstarten för arenan är beräknad till september.
Rent formellt är det Percy Nilssons projektbolag Parkfast AB som säljer dotterbolaget Parkfast Hyllie AB till Steen & Ström. För de 570 miljonerna får Steen & Ström ett bolag som äger mark och rättigheter att bygga ett 70 000 kvadratmeter stort köpcenter, 26 000 kvadratmeter lägenheter och kontor samt ett parkeringshus med 200 platser.
– I avtalet finns ett åtagande om att vi ska investera väldigt mycket pengar, säger Wilner Anderson, Sverigechef för Steen & Ström.
När påbörjas bygget av köpcentrat i Hyllie?
– Det törs jag inte säga. Om vi klarar det ska det påbörjas under 2007 och sedan är det klart 2009 eller 2010.
När Sydsvenskan i slutet av november kunde avslöja att det pågick förhandlingar med Steen & Ström var tanken att Percy Nilsson skulle fortsätta vara delägare i Parkfast Hyllie åtminstone under byggtiden.
– Steen & Ströms styrelse ville inte acceptera någon partner. Men nu kan jag istället kontrollera designen av arenan genom att det är inskrivet i avtalet som även säger att jag ska stå till förfogande för dem. Jag kommer att vara med, det är min baby, säger Percy Nilsson.
Steen & Ström är namnet på Oslos motsvarighet till Magasin du Nord i Köpenhamn men också namnet på Skandinaviens största förvaltare och utvecklare av köpcentrum. Totalt driver Steen & Ström ett 50-tal köpcentra i
Norge, Sverige och Danmark. I Danmark driver företaget 17 köpcentra, däribland nya Fields.
I Sverige driver Steen & Ström idag köpcentra i Borlänge, Örebro, Uddevalla, Överby/Trollhättan, Norrköping, Mjölby och snart även i Sollentuna.
Ytterligare fyra projekt drivs för närvarande i Sverige, varav ett gäller ett fackhandelshus i skånska Hyllinge. I Norge har Steen & Ström valt att fokusera det egna varumärket på det ursprungliga varuhuset i Oslo medan övriga anläggningar fått lokalt förankrade namn.
Gå till toppen