Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Muhammed-teckningarna

Jyllands-Postens redaktion bombhotad

I en och en halv timme på tisdagseftermiddagen var tidningen Jyllands-Postens redaktioner i Århus och Köpenhamn utrymda på grund av bombhot.

Århus. - Det var nästan väntat. Jag kan inte påstå att det var överraskande, sade en representant för den stora danska tidningen om bombhotet.
Jyllands-Posten står i fokus för den alltmer tillspetsade kontroversen kring tolv karikatyrteckningar av profeten Muhammed som publicerades i höstas.
Strax efter klockan 17 tog huvudredaktionen i Århus emot bombhotet. Mannen som ringde tidningen sade på engelska att det fanns en bomb gömd i huset.
Hotet uppfattades som så allvarligt att alla 300 som befann sig i tidningshuset fick rusa ut. Lokalredaktionen i Köpenhamn, där 50 personer var i tjänst, tömdes på motsvarande sätt, liksom nyhetsbyrån Ritzaus redaktion som ligger i samma hus.
Efter en och en halv timme gav polisen de anställda i Århus tillstånd att gå in i tidningshuset igen. De hade väntat i en kyrka i närheten och i en buss.
Chefredaktör Carsten Juste beskrev bombhotet som ett angrepp på den danska demokratin.
- Detta är ett anslag mot pressfriheten och mot en av demokratins viktigaste förutsättningar, det fria ordet, sade han.
Gå till toppen