Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

al-Haramain står på FN:s terrorlista

al-Haramain är arabiska för ”de två helgedomarna” – moskéerna i Mecka och Medina. al-Haramain Islamic Foundation grundades 1991 i Saudiarabien med tre mål: att sprida muslimsk litteratur världen över, att skicka imamer utomlands och att bygga nya moskéer.

Stiftelsen företräder den wahhabitiska formen av islam – den islamiska fundamentalism som är statsreligion i Saudiarabien.
Stiftelsen gjorde av med nästan en halv miljard kronor per år innan dess tillgångar för två år sedan frystes av den saudiarabiska staten.
Stiftelsen skickade under tolv år nödhjälp till muslimer i Östafrika, Balkan, Tjetjenien och Asien.
Stiftelsen lät bygga 1300 moskéer, sponsrade 3000 predikanter och lät trycka tjugo miljoner religiösa pamfletter.
De största moskébyggena gjordes i Albanien, Bosnien och Kosovo. I Holland lånade al-Haramain ut 1,5 miljoner euro (14 miljoner kronor) till ett moskéköp.
Stiftelsen har ordnat påkostade seminarier runt om i världen, bland annat i Odense och Köpenhamn. al-Haramain har även ordnat religiösa kurser i Sverige och Norge och ordnat rundturer i Skandinavien för gästföreläsande imamer. En närbesläktad saudisk stiftelse stöder al Salam-skolan i Örebro med 100000–150000 kronor i bidrag per år.
Islamiska kulturföreningen på Rosengård är en av de svenska muslimska församlingar som öppet samarbetat med al-Haramain.
I mars 2002 stämplade USA al-Haramain i Bosnien och Somalia som terroristorganisationer med direkta kontakter till al-Qaida
I januari 2004 kom även al-Haramain i Kenya, Tanzania, Pakistan och Indonesien med på USA:s och FN:s terrorlista.
I juni 2004 lades al-Haramain i Afghanistan, Albanien, Bangladesh, Etiopien och Nederländerna till på listan. Samtidigt lät Saudiarabiens regering upplösa al-Haramain på hemmaplan.
I september 2004 tillkom al-Haramain i Komorerna och Oregon, USA bland de terrorstämplade grupperna.
I oktober 2004 lät den saudiska regeringen officiellt upplösa al-Haramain-stiftelsen.
Enligt USA har al-Haramain gett finansiellt stöd till flera av al-Qaidas grenar – däribland Gamaa al-Islamiyya och Islamiska jihad i Egypten, al-Itihaad al-Islamija i Somalia, Jemmah Islamiyya i Indonesien, Hamas i Israel och Lashkar e-Taibah i Pakistan.
Gå till toppen