Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Samisk nationaldag i skånsk snö

På samiska finns det över trehundra ord för snö och is. Ordet vahca betyder nysnö ovanpå gammal snö. Och vahca i stora lass var anledningen till att den sydsvenska sameföreningen Same i syd med nöd och näppe lyckades fira samernas nationaldag i Skånes djurpark.

Det blev definitivt ingen sjålkkå, hårdtrampad slät snö, utanför lokalerna på måndagen. För bara sju personer av de drygt fyrtio medlemmarna och åtskilligt fler sympatisörerna lyckades ta sig fram till firandet.
— Synd. Men det är ett väderfenomen, ingen brist på intresse. Vi är rätt nystartade men växer snabbt, sa Kenneth Dådring, ordförande i Samer i syd.
I Skånes djurpark ljöd trots manfallet den samiska nationalsången med de för en gångs skull även i Skåne passande raderna:
"Frosten härjar här om vintern, yrsnön vräks av vilda vindar; ändock älskar sameätten denna jord av allt sitt hjärta".
Det finns ungefär etthundra samer i den samiska röstlängden som bor i södra Sverige och i Danmark. Men Samer i syd är öppet även för ickesamer som har intresse för samisk kultur.
Kenneth Dådring är själv skåning, men gift med samiskan Helena.
— Eftersom jag alltid varit intressad av naturen ligger samekulturen nära till hands. Vi är i Helenas hemtrakter vid Gällivare så mycket det går.
Föreningens avsikt är att sprida information om samer och samisk historia och kultur. Sverige är ju priviligierat nog att ha en ursprungsbefolkning med i dag runt 20 000 av de ungefär 70 000 samer som finns.
Utöver information i skolor och andra sammanhang ägnar sig medlemmarna i Same i syd åt slöjd av allt från samedräkter till knivar och samisk matlagning där varje del av renen tas tillvara.
Uppvisning och provsmakning erbjöds på nationaldagen. Renarna i djurparken står dock kvar, försäkras det, och såg under kvällen vahca förvandlas till njáhtso, blötsnö.

Samiska nationaldagen

Den samiska nationaldagen är en relativ nyhet. Dagen instiftades vid en samekonferens 1992. Datumet är satt efter det första samiska landsmötet mellan norska och svenska samer i Trondheim den dagen 1917. Den firades på olika håll i landet, bland annat på Skansen i Stockholm där åtskilliga samehöjdare deltog liksom demokratiminister Jens Orback.
Gå till toppen