Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dansk imam vill ha ny moské i Malmö

Malmö kan få tre nya moskéer. Bakom en av dem står den kontroversielle danske imamen Ahmad Abu Laban.

– Jag har tvåhundra medlemmar i Rosengård, säger han.
Islamiska kulturföreningen har idag tre källarlokaler i Rosengård – en i Herrgården, en i Örtagården, en i Törnrosen.
För några år sedan ville föreningens ledning bygga en stor moské- och kongressanläggning i Malmö med saudiska pengar. Men projektet rann ut i sanden.
Nu planerar församlingen att skaffa en större moské med dansk hjälp.
Islamiska kulturföreningen har täta band med Det islamiska trossamfundet Wakf i Köpenhamn; många medlemmar i den svenska föreningen tillhör också den danska.
– Vi har ett religiöst ansvar också för våra vänner i Malmö. Jag var nyligen över och letade lämplig lokal, säger Abu Laban, som är Wakfs grundare och galjonsfigur.
Med hjälp av medlemsdonationer och bidrag från danskarna ska kulturföreningen skaffa en lokal på 2000 kvadratmeter i närheten av Rosengård. Föreningen räknar med att satsa tre, fyra miljoner kronor på sin nya moské.
– Vi kan betala en miljon kronor i förskott och betala resten efterhand. Men inte låna i bank. Enligt islam är det förbjudet att betala ränta, säger föreningens talesman Ammar Daoud.
Även Muslimska församlingen – ”Turkiska moskén” i folkmun – har ambitiösa planer. Idag finns församlingen i en tom industrilokal på Norra Grängesbergsgatan.
Muslimska församlingen har sedan 1990-talet lagt ned mer än fem miljoner kronor på sin moské, men kan satsa ytterligare åtta tio miljoner på ett mer ändamålsenligt moskébygge.
– Vi har tittat på tomtmark vid Östra kyrkogården och på Kulladal, men inte funnit någon lämplig plats. Vi vill bygga nära Rosengård. Det är bekvämt för de flesta av våra medlemmar, säger Nazmi Ömer, ordförande i Muslimska församlingen.
Den tredje församlingen med mosképlaner är Islams Ahmadiyya. Denna till övervägande del pakistanska församling har idag sin moské i en ombyggd villa i Husie, men skissar sedan flera år på en stor moské- och skolbyggnad i Elisedalsområdet i Rosengård.
– Den nya moskén ska rymma femhundra personer. Vi växer. Det finns ett ökande behov av större lokaler, säger Kareem Lone i församlingens byggnadskommitté.
Gå till toppen