Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Islamiska chattsidor ger rådet att skolka

  • Som ung muslim bör man skolka från musiklektionerna.
  • Som muslimsk kvinna bör man aldrig blotta sitt hår ens fö r sin svåger.
  • Som äkta make bör man hellre ge sin hustru en örfil ä n ett slag.
  • Som kvinna bör man alltid klä sig anständigt för att inte locka männen att synda.
  • Det är några av de levnadsråd som unga muslimer kan ta del av på svenska islamiska chattsidor.
Sydsvenskan har studerat nätdebatten på sindbad.se, den mest populära chattsidan för muslimer i Sverige, och återger här utdrag ur några typiska diskussioner.
I en diskussion kom gymnasieeleven ”Sayed” fram till att han i fortsättningen ska skolka från musiklektionerna eftersom musiken står i strid med hans stränga islamiska lära:
”Det är haram att lyssna på musik. Bryts fastan om jag deltar i musik i skolan? Gör jag inte det får jag lägre betyg. Vad ska jag göra?”
Sayed
”Fastan innebär inte bara att hålla sig borta från mat. Vi ska även kontrollera våra öron, ögon, känsel¿ Jag tycker inte du ska tänka på skolbetyget när det kommer till musik, utan på det betyg Allah sätter på dig för att komma in i paradiset.”
Lillesyster
”Om du har chans att få vg eller mvg i musik och riskerar ig i ett annat ämne bör du ha kvar musiken. Förstår du, bror?”
Sara
”Mitt råd till dig är att du slutar gå på musiklektionerna¿ Jag förstår att du vill ha högsta betyg. Men vad är bäst, att vara framgångsrik i detta livet eller i nästa och vinna Allahs välbehag?”
Gäst
”Ok! Då har jag bestämt mig från och med nu. Att inte gå till musiklektionerna mer¿ Tack så mycket!”
Sayed
”Jag tror att det bästa du kan göra är att tala med din rektor, förklara din situation — att du inte är ute efter att slippa lektioner, utan att du är villig att ägna din musiktimme åt något annat lärorikt.”
Ayida
”Tack så mycket, bröder och systrar. Nu har även jag bestämt mig för att inte gå på lektionerna. Jag ska prata med min musiklärare och förklara¿”
Mahbub
”Jag älskade musik. Jag var på mvg-nivå. Men när jag fick veta att det är haram försökte jag sluta lyssna.”
Sayed
Gå till toppen