Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vinterparadiset norr om Åsen

Alperna och fjällen i alla ära. Det finns goda möjligheter att ägna sig åt vintersport på närmare håll. På Hallandsåsens norra sida ligger välförsedda anläggningar för såväl skidor som skridskor.

– Jag överdriver inte när jag påstår att vi tillsammans faktiskt kan kalla oss ett vintersportcentrum, säger Fredrik Hedin, en av tre bröder som driver Vallåsens skidanläggning någon mil från E6:an.
Varannan åkare hos honom är nybörjare. Därför är han extra angelägen om att visa den senaste storsatsningen, en elvahundra meter lång expresslift som tidigare använts i norska Hemsedal.
– Tack vare den har vi fått en riktigt lång och efterlängtad nybörjarbacke samtidigt som kapaciteten i hela liftsystemet ökat väsentligt, säger Fredrik Hedin.
Det hörs mycket danska i backarna. Hälften av alla åkare kommer därifrån. De får också maka på sig för en del tyskar och holländare.
– Resten av besökarna är skåningar. Folk som bor norr om åsen söker sig längre norrut. Det här är tveklöst skåningarnas och danskarnas ställe, säger Fredrik Hedin, själv dalmas från början.Mest trångt första helgen
Under sportlovet kan det bli en del väntan i liftköerna. Men Fredrik Hedin tror att det i så fall mest handlar om trängsel runt den första helgen.
– Danskarna norr om Köpenhamn har sportlov veckan före Skåne. Själva lovveckan blir det säkert lugnare.
Den kalla vintern hittills ger en garanti för att det ska finnas snö under sportlovet, även om tövädret slår till. Det är med hjälp av konstsnö som anläggningarna på Hallandsåsen kan ha åksäsonger i bästa fall upp till 90 dagar.
– Vi har gjort snö sedan jul och byggt ett slags glaciär i kylan. Just nu ligger mycket av snön som kullar ute i backarna som vi kan sprida ut om det töar, säger Fredrik Hedin.
Knappt en mil bort ligger en mindre anläggning, Kungsbygget. Även om den har andra ägare än Vallåsen råder knappast bitter konkurrens. Båda ställena har intresse av att det finns mer än en anläggning på Hallandsåsen.
En av nedfarterna på Kungsbygget är smal och brant och har klassats som svart och därmed svår, men även här är en stor del av åkarna nybörjare.
– Undantaget är möjligen vår lördagssatsning med kvällsöppet till midnatt som lockar många ungdomar med snowboard till hoppbacken, säger Paoul Hald, platsansvarig.
Kungsbygget delar parkering med bandyföreningen Sjöalts IF. Klubben äger och driver Sveriges sydligaste konstfrusna bandybana. För den som letat i Malmötrakten efter rejäla isytor där det är tillåtet att använda klubba och puck eller boll kan det här vara ett alternativ.
På isen träffar vi åttaårige Elliot Svensson och hans kompis Calle Hiselius. Båda tappra nybörjare. Men när de väl fått skridskorna på var den ursprungliga planen om att också hinna med pulkaåkning vid Kungsbygget som bortblåst.
– Det här är mycket roligare, säger killarna.
Några få kilometer ytterligare bort vid Koarp ligger ett åkparadis för den som föredrar längskidor. Men det förutsätter en bra vinter eftersom det bara blir spår om det finns natursnö.
– Vi föredrar allt oftare längdspåren framför snowboard och slalom. Det är fantastiskt att man kan åka nästan ostörd i en så pass storslagen natur som den här fast vi är i Sydsverige, säger Lars Hildingsson, från Rydebäck utanför Helsingborg som åker med familjen.
Anläggningen vid Koarp sköts av Helsingborgs skid- och orienteringsklubb. Här finns allt från korta nybörjarspår på bara någon kilometer till välskyltade skogsbanor på upp till fyra mil längs.

Vintersport vid Hallandsåsen

Utförsåkning
Vallåsen: Fem liftar, nio nedfarter (längsta 1260 m). Liftkort vuxen: 255 kr (6 tim), 210 kr (3 tim). Liftkort 7–16 år: 205 (6 tim), 160 (3 tim). 0–6 gratis. Kvällskort 17–21: 160 kr (vuxen), 110 kr (7–16 år).
Skidhyra per dag: 220 kr (vuxen), 180 kr (7–16 år), 120 kr (0–7). Öppettider vecka 8: mån–tis 9–18, ons–fre 9–21, lör–sön 9–18. Hemsida: www.vallasen.se
Kungsbygget: Fyra liftar, sex nedfarter. Liftkort vuxen: 240 kr (9 tim), 210 kr (6 tim), 180 kr (3 tim). Liftkort 7–15 år: 190 (9 tim), 150 (6 tim), 120 (3 tim). Kvällskort 17–24 180 kr (vuxen), 120 kr (7–15 år), 0–6 gratis. Skidhyra per dag: 190 kr (vuxen), 150 kr (8–17 år), 100 kr (2–7 år). Öppettider vecka 8: mån–ons, sön 9–18, tor–fre 9–21, lör 9–24. Hemsida: www.sydalpin.se
Skridskoåkning
Sjöaltsvallen: Öppet för allmänheten lör 16–18, sön 13–16. Vardagar under sportlovet 10–16. Vuxna 50 kronor, ungdomar 7–17 30 kronor. Klubba och boll går att låna. Hemsida: www.sjoaltsif.nu
Längdskidåkning
Koarp (förutsätter natursnö): Sex olika spår i varierande längd och svårighetsgrad. Från nybörjarbana på drygt en kilometer till ett spårsystem på totalt 40 kilometer längs skogsvägar. Inga elljusspår.
Vallåsen: Vasaloppsträning varje måndag kväll 17–21 i ett kilometerlångt belyst spår med konstsnö. Pris: 50 kronor. Naturslinga på 5 km dras på toppen av åsen när natursnön räcker. Just nu finns det ingen slinga.

Bäst boka logi i god tid

För många är vinterutbudet runt Hallandsåsen så stort att det gott och väl räcker för flera dagars aktiviteter. Men den som har planer på att övernatta bör boka boende god tid i förväg.

– Det finns inte så många ställen att bo på intill backarna och efterfrågan är stor så här års, säger Camilla Nilsson på turistbyrån i Båstad.

Kungsbygget erbjuder övernattning för den som kommer med husvagn, men vid foten av åsen finns det annars inte mycket mer än ett mindre värdshus och stugor vid en campinganläggning.

Både Båstad och Laholm har vinteröppna vandrarhem. Så klart finns det även en rad hotell i trakten.

– Men du får räkna med att åka några mil i vardera riktningen om du väljer sådana lösningar. Å andra sidan är det betydligt längre till Malmö eller Lund. Vi har ofta familjer från Sydvästskåne som stannar över här i trakten, säger Camilla Nilsson.

Gå till toppen