Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

"Det är här i Sverige muslimer blir extremister"

Den ökande fundamentalismen bland muslimer i Malmö har en självklar orsak: en misslyckad svensk integrationspolitik.

Det anser Bassem Nasr, muslim och centerpartistiskt toppnamn inför riksdagsvalet i höst.

MALMÖ. – När integrationen uteblir uppstår både främlingsfientlighet och utanförskap. Det skapar en grogrund för muslimsk fundamentalism, säger han.
Bassem Nasr är 25 år och palestinier från Libanon. Han har bott i Sverige sedan han var tretton år och vet hur livet i Malmö ter sig för nyanlända invandrare. Enligt Nasr har svenska politiker allt för länge blundat för den muslimska fundamentalism som växer fram i storstäderna.
– Svenska politiker är verklighetsfrämmande, särskilt i invand-rarfrågor. Folkpartisten Mauricio Rojas räknas som expert. Men han kom hit på 70-talet när invandrare fick jobb och direkt kom in i samhället. Så är det inte längre.
Bassem Nasr oroas över att muslimer ofta är mer religiösa i Sverige än vad de varit i hemlandet. Han vet själv att många muslimer i Palestina gärna söker sig till diskotek och att många muslimer i Libanon gärna tar sig en öl eller ett glas vin.
– Det är här i Sverige de blir extremister, säger han.
Bassem Nasr vill förändra svensk integrationspolitik. Han tycker det är tokigt att nyanlända invandrare lever på bidrag i väntan på uppehållstillstånd.
– De går sysslolösa och har inget annat att göra än att gå till källarmoskén. Där söker de en mening med livet. När de till slut får uppehållstillstånd kan de inte bryta sina rutiner. Ingen kan förvänta sig att de plötsligt blir supersvenska, säger han.
– Utanförskapet gör att fundamentalismen blir stark. Den som är utanför söker en identitet.
Bassem Nasr är kritisk till att Islamic Center sviker många muslimer genom att inte ta ställning för deras sak.
Han anser att svenska kyrkan har gjort mer för palestinierna än vad Islamic Center gjort.
– Islamic Center borde självfallet ta ställning mot den amerikanska Guantánamobasen, mot de danska Muhammedteckningarna och för Jerusalem som internationell fristad.
– Dessutom är Palestinakonflikten helt klart något Islamic Center bör uttala sig om.
Gå till toppen