Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Utan brus tystnar Malmö

Efter åtta år i hjärtat av Malmös musikliv lägger gratistidningen och klubben Brus dansskorna på hyllan. Sydsvenskan hälsade på när det sista numret planerades.

I ett av Kulturcentralens nakna fikarum sitter några av Brusligans äldsta medlemmar hukade över en laptop och filar på det sista numret. Jonas Grönlund, Christoffer Tullgren, Andreas Wendén och Peter Palvén har varit med sedan redaktionen byttes ut helt 2002 och tidningen mer och mer kom att handla om modern dansmusik snarare än att vara en klubbguide för Öresundsregionen.

Och intresset har varit stort, bland annat har de fått flera erbjudanden från andra festarrangörer som vill köpa varumärket. Men den 17 februari har de sin sista fest på nya Inkonst och efter det är det definitivt slutklubbat för kulturföreningen Brus.
Varför lägger ni av?
– Det är ett medvetet val för att inte låta namnet sakta tyna bort, säger Jonas Grönlund. Vår ambition har varit att hela tiden utvecklas och nu känner vi att vi inte kommer längre genom att arbeta under de förhållanden vi gjort.
– Eftersom vi finansierat tidningen genom våra klubbar och med annonsörer som inte haft någon åsikt om tidningens innehåll har vi haft total kontroll, fortsätter Andreas Wendén. Vi har inte behövt skriva om Johnny Cash bara för att det kommit en ny film om honom och den integriteten vill vi inte förlora.
– För att komma vidare skulle vi behöva mer pengar. Då skulle vi kunna boka större artister och göra större spelningar. Samtidigt finns kanske inte det underlaget i det svenska klubblivet, det här är ju inte Berlin eller Barcelona, säger Christoffer Tullgren.
Snarare än att förändra klubbscenen i Malmö har Brus ambition varit att skriva om sådana artister som de större medierna inte täckt in.
– När Nöjesguiden och Sydsvenskan dunkade på med Wilmer X-hyllningar kände vi att det fanns ett helt annat Musik-Sverige att lyfta fram. Och framförallt ville vi ha ett inifrånperspektiv för att undvika att låta lika dumma och krystade som de större tidningarna när de försökte skriva om dansmusik, säger Jonas Grönlund.
Vad har varit roligast med Brus?
– Att uppmärksamma sådan musik som vi själva lyssnar på, säger Christoffer Tullgren.
– Att det har gått att göra det här med små resurser. Det var inte så svårt när vi väl hade bestämt oss, fortsätter Jonas Grönlund. Men också all respons på tidningen och festerna.
– Ja, de som kommit till våra fester och jublat, fyller Christoffer Tullgren i.
Så vad ska ni göra nu?
– Musiken är vårt liv och det går inte bara att lägga av, säger Jonas Grönlund. Vi kommer alla fortsätta på samma bana fast i nya skepnader.
Får vi se ett Brusreunion någon gång?
– Ha ha, ja just det. Om tio år som skäggiga gamla gubbar, spånar Andreas Wendén.
– En nostalgisk återförenings-klubb om två år är precis raka motsatsen till vad Brus stått för, protesterar Jonas Grönlund. Men man ska aldrig säga aldrig.Vad har Brus betytt för Malmös musik- och klubbliv?
Johan Allard a.k.a. Babyhands, dj och ledare för Malmö housefoundation
– För mig har Brus varit fantastiskt trevlig läsning framförallt för att de skrivit om artister och musik som jag inte tidigare hört talas om. Till deras fester kom en väldigt blandad publik som ändå hade musiken som gemensamt intresse, oavsett om det var techno, reggae eller hiphop. Det gjorde att det oftast blev en skön stämning.


Fredrik ”Sweet Fred” Nilsson, dj och klubbarrangör
– Tidningen Brus har varit en oerhörd inspirationskälla för dj:s och festarrangörer. Jag står själv i personlig tacksamhetsskuld till dem, det är all love från mig. Men jag tycker inte att festerna kom upp till samma professionella nivå som tidningen, mot slutet förlorade de den där personliga känslan när de började boka större, internationella artister.

Reza Afzali, dj och klubbarrangör på Buddha Lounge
– Det är den enda svenska klubbtidningen så det är skitdåligt att den försvinner. Folk kommer inte sluta att gå ut men publiken kommer bli mycket mindre medveten och mer kommersialiserad. Brus var bra marknadsföring för klubbarna och läsarna fick koll. Det är tradigt.
FAKTA: Vad är Brus?
1998 bildades kulturföreningen Brus.
Tidningen utkom i början en gång i månaden och som mest i 5000 exemplar, varav 1 500 i Köpenhamn.
Redaktionsbyte 2001–2002. Tidningen började fokusera mer på klubbmusik och artister istället för att vara en guide.
Sista numret och festen i februari 2006.
Gå till toppen