Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ellenbogens ledning inför rätta

Centralfigurerna i Ellenbogen Kapital ställs inför rätta för grova ekonomiska brott. De anklagas för att ha blåst skattebetalarna på flera miljoner kronor genom att slussa pengar via ett bluffbolag i skatteparadiset Jungfruöarna.

MALMÖ. Det är en ett och ett halvt år gammal brottsutredning som nu kommit till åtal. Svågrarna Jonas och Mikael Ekeblom greps i september 2004 misstänkta för grova skattebrott och grova bokföringsbrott. Båda brotten kan var för sig ge upp till sex års fängelse. Ekobrottsmyndigheten vill också stoppa svågrarna från att göra affärer i fem år, genom att ålägga dem näringsförbud.
Efter tillslaget mot dem 2004 klev svågrarna av den formella ledningen för marknadsföringsbolaget Ellenbogen Kapital. Men de är fortfarande verksamma i bolaget, enligt flera källor. För närvarande befinner de sig på en tjänsteresa utomlands, meddelar företaget.
Ekobrottsmyndigheten slog till mot Ellenbogen efter anmälan från skatteverket. Bolaget redovisade en omsättning på 2,7 miljoner kronor och hade tio anställda för några år sedan. Men enligt brottsutredningen har ytterligare sex miljoner kronor undanhållits från beskattning. I stället har pengarna använts för att svartavlöna Ellenbogens personal och finansiera svågrarnas lyxkonsumtion. Både en båt och flera dyra bilar har köpts in.
I den här delen säger misstankarna att svågrarna struntat i att betala in närmare en miljon kronor i arbetsgivaravgifter och med sina egna uttag tjänat 850 000 kronor som annars skulle hamnat i statskassan i skatt.
Upplägget har varit att slussa Ellenbogens aktieaffärer via ett täckbolag – NM Management med säte i Brittiska Jungfruöarna. Svågrarna Ekeblom disponerade bolagets konton i Provinsbanken i Sverige. Bolaget har sin adress i en anonym postbox på Amiralsgatan i Malmö, trots att dess huvudkontor ligger på andra sidan jorden.
Jonas och Mikael Ekeblom satt anhållna fram till den 9 september 2004. Under tiden gjorde ekobrottsmyndigheten razzior hemma hos de båda, men främst i Ellenbogens lokaler på Stortorget i Malmö. Flera datorer tömdes på material, som nu ingår som bevis i utredningen. En razzia gjordes även i Jonas Ekebloms hem i Vellinge. Från båda ställena bar ekopoliserna iväg pärmvis med bevismaterial.
NM Managements och Ellenbogens affärer är ett och samma, enligt ekobrottsmyndigheten. Ett exempel på hur myndigheten tänker bevisa det, är en affär där en kund skulle köpa 25 000 aktier av NM Management, som dock saknade 500 av aktierna. De papperen fördes i stället över från Ellenbogens innehav.
I sitt första förhör erkänner Mikael Ekeblom utan omsvep: jo, han och hans svåger disponerar bolaget NM Management med säte på Jungfruöarna. Jo, han har plockat ut flera hundratusen kronor ur NM Management, men det var ett utländskt bolag, så det borde inte vara något problem, menar han.
Jonas Ekeblom slår ifrån sig anklagelserna i sitt första förhör. Han berättar också en historia om en affär kring en lastbil, som skulle skeppas till Afrika. Fyra hundra tusen kronor överlämnades på en bensinmack i Vellinge till en Nigerian. Sedan skulle ett par gambianska medborgare komma och hämta lastbilen och fylla den med däck samt köra till Afrika med den.
Båda svågrarna ändrar sina berättelser i följande förhör. Och sedan de släppts ur arresten sammanfaller deras versioner av händelseförloppet. Trots att det finns originaldokument som visar att de är aktieägare i NM Management nekar de till det, och säger i stället att en person på Nederländska antillerna äger bolaget.
Svågrarna säger att de planerade att köpa NM Management, men sedan hoppade av affären. Det kan bekräftas av en viss Herman Behr, som man anger telefonnummer till. Behr har en advokat i Skåne, som dock rått sin klient att inte tala med ekobrottsmyndigheten och inte överlämna några papper.
Skatteverket lyckades 2004 få beslut om kvarstad – betalningssäkring – i länsrätten utan att Ellenbogen visste om det. Efter överklagande vädjade bolagsledningen om förbarmande - en betalningssäkring på 600 000 kronor skulle kunna knäcka bolaget, löd argumentet. Spelar ingen roll, ansåg den högre instansen Kammarrätten, eftersom de anställda deltagit i fifflet får de skylla sig själva. Allt talade för att bolaget NM Management använts av svågrarna för att smyga undan pengar, ansåg båda domstolarna.

Bakgrund: Så här gick det till, enligt misstankarna.

Under 2003 gjordes en mängd aktieaffärer under förmedling av Ellenbogen, bland annat i bolaget Combex AB, som inte är inblandat i de misstänkta brotten. Ellenbogen hade som betalning för sin förmedling tidigare fått ersättning i form av Combexaktier till ett värde om 2 (två) kronor styck, inte 9,90 kr, som bolaget hävdar i sin bokföring. Aktierna såldes vidare för 10 (tio) kronor styck. En oredovisad vinst på 7,90 kr per aktie. Enligt misstankarna har liknande affärer gjorts så sent som under början av 2004 med aktier i bolaget Quibus International AB. Pengarna har styrts till NM: s bankgirokonto. Sydsvenskan har tagit del av en avräkningsnota som bekräftar detta. Förutsättningen för upplägget är att handel med onoterade aktier, alltså aktier utanför Stockholmsbörsen, inte automatiskt rapporteras in till Skatteverket. Flera av Ellenbogens klienter har dock deklarerat sina affärer, och den vägen har ekobrottsmyndigheten fått fram bevis.
Gå till toppen