Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Resor

Seglingssugna vallfärdar till Kroatien

Kroatiens övärld är populärast bland svenskar som hyr segelbåt i Medelhavet.

– Landet har gått om Grekland med besked. Jag vill nog påstå att runt sju av tio som hyr segelbåt vill till Kroatien, säger Kjell Varpe, veteran som båtuthyrare och ägare av företaget Scandsail i Göteborg.
De uthyrare Sydsvenskan talar med är alla överens om att Kroatien och Grekland är destinationerna att räkna med.
Övriga resmål är undantagna för seglare med ytterst speciella önskemål.
– Det är absolut inget fel att segla i Turkiet, men då blir det kustsegling. Skärgården räcker inte till. Likadant är det med områdena i västra Medelhavet. Det kan vara fint, fast övärlden är klart begränsad och lockar inte många, säger Mats Nordquist, tidigare ägare av uthyrarbolaget ICY och sekreterare i Svenska båtuthyrarföreningen.
Kroatiens popularitet har många orsaker:
* Landet har, åtminstone fram till nu, varit betydligt billigare än Grekland.
* Det ligger närmare Sverige än Grekland och går också att nå med bil.
* Servicen i hamnarna får utmärkt betyg.
* Det är inte lika långt mellan öarna som i Grekland, vilket tilltalar semesterseg-larna.
* Mer än varannan som hyr båt har redan seglat i Medelhavet. Sannolikt i Grekland. Kroatien är något nytt.
* Adriatiska havet är lugnare och lite mer pålitligt när det gäller vindar och hög sjö.
– I Grekland finns det en tendens till att det antingen blåser som fan eller också ingenting alls. Det kan vara lite knepigt att hantera, säger Mats Nordquist.
Den kroatiska skärgården har under många år varit en favorit bland tyskar, österrikare och andra centraleuropéer. Därför finns det också en stor erfarenhet av att hantera båtuthyrning.
– Jag är imponerad av servicen i Kroatien. Vi svenskar vaknade sent efter att kriget på 90-talet upphörde. Men kroaterna har snabbt byggt upp vad de förlorade under de åren, säger Kjell Varpe.
Att just seglingssugna sydtyskar och österrikare vallfärdar till Kroatien tycker han är ett utmärkt bevis för hur tryggt det är att hyra en båt och ge sig ut till havs.
– Många svenskar är nog lite osäkra över om det klarar av nya vatten. Men de har inget att vara blyga över. Tänk dig hur alla dessa centraleuropéer som knappt sett ett större hav vågar sig ut. Då förstår du att det inte är någon omöjlig uppgift. Jag vet att svenskar är uppskattade av uthyrare helt enkelt för att de har god sjövana, säger Kjell Varpe.
Båtuthyrning i Medelhavet är big business. Det finns runt 6000 segelbåtar att hyra. Högsäsongen sträcker sig från mitten av juli och till början av september.
I augusti när övriga Europa har semester är det både trångt och som dyrast. Men den fulla säsongen är lång – från början av april ända in i november för den som seglar i de sydligaste vattnen.
– Jag propagerar gärna för Turkiet tidigt och sent. Det är fullt möjligt att ta familjen på påsklovet eller novemberlovet, säger Pekko Svensson, delägare i Poseidons båtuthyrning i Helsingborg.
Sommaren är annars den självklara tiden för barnfamiljerna. Gärna två familjer tillsammans. Hyrbåtarna är oftast betydligt större än vad folk seglar i på hemmavatten. Åtta kojplatser är vardagsmat.
– Höstarna tillhör grabbgängen eller kanske handlar det mest om gubbgäng. Ungefär som att folk tar en segelvecka istället för att ställa sig på ett jaktpass, säger Kjell Varpe.
Navigare yachting som har kontor i Malmö är nästan det enda svenska uthyrarföretag som själva äger sina skutor. Trots att 37 av bolagets 55 båtar i dag seglar i kroatiska vatten, menar delägaren Per Abrahamsson att en svängning är på gång.
– Bokningarna i vinter visar ett återuppväckt intresse för Grekland. Det är knappast dyrare längre samtidigt som Kroatien börjat förlora nyhetens behag. Seglarna återvänder år efter år och kräver omväxling, säger han.
Hans företag har nischat in sig på skräddarsydda resor med förslag om rutter som kan bygga på enskilda medarbetares kunskaper om särskilda öar.
– Vi anlitas ofta av skådisar och företagsledare. Vill man vara ifred på semestern är det ett utmärkt val att hyra en båt utomlands, säger Per Abrahamsson.
Några entydiga uppgifter om branschens utveckling är svåra att få tag på. Inte alldeles oväntat hävdar de uthyrare Sydsvenskan talat med att de har vind i seglen.
– Det har blivit vanligare och vanligare att folk försäkrar sig om åtminstone en solsäker seglarvecka på semestern och många får krupp över att ligga på en badstrand, säger Per Abrahamsson.
Ett annat viktigt argument är att svenskarna fått mer pengar att röra sig med, åtminstone de som hyr en segelbåt i Medelhavet.
– Seglare i allmänhet är väl inte såna som blivit uppsagda från järnverket. Vi talar snarare om folk som satsar på segling som alternativ till golf eller tennis, säger Mats Nordquist.
Gå till toppen