Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånske Kenny smet en stund

En minut innan prisutdelningen lämnade Kenny Jönsson plötsligt isen och försvann ut i omklädningsrummet.– Jag var tvungen att hämta kameran, sade Röglebacken och skrattade. När vi vann guld i Lillehammer tänkte jag göra samma sak, men då fanns det ingen tid. Nu stack jag direkt när jag fick chansen, jag ville inte göra samma misstag en gång till.

TURIN. Det har gått tolv år sedan Kenny Jönsson, Jörgen Jönsson och Peter Forsberg vann guld i Lillehammer. Nu tillhör de den exklusiva skaran som vunnit två OS-guld i ishockey.
– Men det är nästan omöjligt att jämföra gulden. Då var jag ung och spelade i ett landslag med bara elitseriespelare, nu är de bästa NHL-proffsen med och därför är det mycket som är annorlunda.
– Den gången tror jag laget samlades två veckor innan turneringen för att spela samma laget. Nu flögs vi direkt hit och spelade match två dagar senare.
Kenny Jönsson har gjort en strålande turnering.
Han har fått massor av speltid, spelat enkelt och koncentrerat sig på det defensiva spelet.
Belöningen blev ett OS-guld och utmärkelsen bäste försvarsspelare.
– Jag? Är du säker? Det visste jag faktiskt inte. Vet inte riktigt vad jag säga, det är ju helt fantastiskt.
Gång på gång får Kenny Jönsson svara på frågan hur en spelare från allsvenskan kan göra succé i ett OS med alla NHL-proffsen på plats. De amerikanska och kanadensiska journalisterna spricker upp i ett kollektivt leende när Kenny avslöjar att han inte stängt dörren för NHL-spel.
– Jag har ett år kvar på mitt kontrakt med Rögle och det tänker jag fullfölja. Vad som händer efter det har jag ingen aning om, jag har aldrig sagt att NHL-karriären är över.
Rögle som för övrigt möter Malmö Redhawks i allsvenskan på måndagen.
– Jo, jag vet, men jag har fått ledigt. Men mot Nybro på onsdag räknar jag med att spela. Det ska bli superkul, säger Kenny Jönsson.
Nyckeln till seger mot Finland?
– Att vi ställde upp för varandra och jobbade som ett lag. Det var som om det inte fanns någon trötthet, alla bara körde på. Visst var det tufft på slutet, men vi slöt upp framför Henrik Lundqvist och försökte hjälpa honom så mycket vi kunde.
– Och fantastiskt kul för Nicklas Lidström. Det känns helt rätt att just han fick avgöra, han är en kanonkille och en fantastiskt bra ishockeyspelare.
Snart är det vardag igen för Kenny Jönsson.
På onsdag spelar OS bäste försvarsspelare allsvensk hockey i Ängelholm. Mot Nybro.
Gå till toppen