Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nytt vänsterparti vill ställa upp i valet

Ett nytt vänsterparti håller på att bildas i Lund. På tisdagen registrerade sig föreningen Demokratisk vänster i Lund hos valmyndigheten. Det är första steget mot att ställa upp i höstens val till kommunfullmäktige.

Han sitter i den nybildade föreningens styrelse tillsammans med Sven-Bertil Persson som lämnade partiet redan för sex år sedan. Där finns också Gunnar Stensson, nu ordförande i utbildningsnämnden, och Anna-Klara Arvidsson, ledamot i kommunrevisionen. Sven-Hugo Mattson och Monica Bondeson, som också nyligen lämnat vänsterpartiet, är revisorer i föreningen som bildades så sent som den 12 februari.
– Vi har ju diskuterat detta länge och nu var vi tvungna att bestämma oss. Det är för långt att vänta till nästa val, säger Sven-Bertil Persson.
Han säger också att det finns ett behov av ett nytt modernt vänsterparti.
– Det finns många i Lund som inte vet vad de ska rösta på. De känner sig inte hemma i vänsterpartiet och är inte socialdemokrater. Med ett miljöparti som inte är aktivt behövs ett alternativ för dem som inte vill ha ett borgerligt styre efter nästa val.
Om den nya föreningen ska ställa upp i höstens val till kommunfullmäktige har man dock ännu inte bestämt. Först ska initiativtagarna till föreningen känna efter hur starkt stöd det finns för ett nytt parti. En lista med 50 namn måste också lämnas in till valmyndigheten.
– Men vi tror det finns ett starkt stöd med tanke på att så många lämnat vänsterpartiet de senaste tre åren, säger Gunnar Stensson. Så det mest sannolika är att vi ställer upp.
Den 12 mars ska föreningen kalla till ett offentligt möte för att presentera sig. Sista dag för att registrera sig som parti hos länsstyrelsen är den 24 april. Då ska också listor på de som kandiderar vara inlämnade. De som sitter i styrelsen för Demokratisk vänster är också med i föreningen Vägval Vänster Skåne, som dock bestämt sig för att inte bilda parti eller ställa upp i val.
Trots att diskussioner om ett nytt lokalt vänsterparti pågått länge bland aktiva och tidigare vänsterpartister i Lund var det den senaste partikongressen som utlöste beslutet.
– Den visade att det inte är någon vändning på gång, utan en cementering av det jag kallar ”vänsterpartiet f d kommunisterna”, säger Sven-Bertill Persson.
Också nomineringarna till de olika riksdagslistorna har enligt honom pekat på att de så kallade förnyarna av partiet flyttas ner.
– De som är aktiva i vänsterpartiet idag vill vara ett 4–5 procents parti. Inte det breda alternativ med 20 procent av väljarna som vi var en gång i Lund, säger han.
Gå till toppen