Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Percy Nilsson friades i hovrätten

Hovrätten meddelade på onsdagen sin dom i skattemålet som gällde Malmö Redhaws anställningsavtal med ett antal utländska spelare. Percy Nilsson och de båda tidigare klubbdirektörerna friades på samtliga punkter.

MALMÖ. Hovrätten konstaterade i sin dom att alla utbetalningar som gjorts till spelarna ska betraktas som löneersättning och att klubben lämnat oriktiga deklarationsuppgifter till skattemyndigheten.
Man konstaterar att de åtalade var ansvariga för de felaktiga uppgifterna, men för att det ska anses brottsligt måste det också finnas ett uppsåt att lämna felaktiga uppgifter. Hovrätten fastslår att man inte funnit någon grund för direkt uppsåt och att de tre åtalade därför ska frias på alla punkter.
För Percy Nilsson är frikännandet en stor triumf och underlättar avsevärt hans byggplaner i det så kallade Hyllieprojektet. Samtidigt kan föreningen Malmö Redhawks, där Nilsson inte längre är ordförande, planera vidare för elitseriecomeback och så småningom spel i den nya stora arenan.
Percy Nilsson stod åtalad för grovt skattebrott och grovt försvårande av skattekontroll. I tingsrätten dömdes han till ett års fängelse. Båda parter överklagade och i vinter har rättegången genomförts i hovrätten. Med domen nås sannolikt slutpunkten på ett långt kapitel i Malmö Redhawks och Percy Nilssons historia.
Under 90-talet värvade Malmö en lång rad företrädesvis finska hockeystjärnor och anställde dem via agenter utomlands. De hade bara en liten del av sin lön i Sverige.
Skattemyndigheten i Malmö granskade föreningen och med skattetillägg samt ersättningar för att många av spelarna hade så kallade nettokontrakt, dvs klubben skulle stå för skatten, tvingades föreningen betala in 27 miljoner kronor i extra skatt.
Percy Nilsson gick personligen och via sina företag in och såg till att föreningen fick pengarna man behövde för att inte gå i konkurs.

Domen i Percymålet

Hovrätten har frikänt Malmö Redhawks före detta ordförande Percy Nilsson och de två före detta klubbdirektörerna Sune Moberg och Gunnar Svensson.
De var åtalade för att ha lämnat oriktiga uppgifter i uppbördsdeklarationer för utbetalda löner till sex utländska spelare i klubben: Janne Ojanen, Mikko Peltola, Juha Riihijärvi, Marko Kiprusoff, Ilja Bjakin och Brian McReynolds.
Tidsperioden var september1995 till maj 1997 och enligt åtalet blev följden att staten gick miste om 3,3 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter.
I tingsrätten blev Percy Nilsson och Sune Moberg fällda för grova skattebrott och dömdes till fängelse i ett år.
Gunnar Svensson friades helt.
I hovrätten yrkade åklagaren på straffskärpning för Percy Nilsson och Sune Moberg samt att Gunnar Svensson skulle dömas till fängelse.
Nu står det klart att alla tre frias från ansvar till brott.
Hovrätten slår dock fast att klubbens deklarationer varit oriktiga, de utbetalda ersättningarna ska betraktas som löner. Och att de åtalade har varit ansvariga för att de felaktiga uppgifterna har lämnats till skattemyndigheten.
Men hovrätten anser att ingen av dem har haft direkt uppsåt, ingen av dem kunde räkna med att lämnade uppgifter var oriktiga.
Gå till toppen