Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sluttävlat med drakbåtar efter 20 år

Nu är det slutpaddlat för alla drakbåtsentusiaster. Efter förra årets ekonomiska förlust har Malmö Kanotklubb ingen lust att arrangera tävlingen igen. Dyra markhyror och sviktande intresse från deltagarna gör att drakbåtarna får stanna i hamn.

MALMÖ. – Det är otroligt ledsamt att tävlingen ställs in, säger Kristjan Gislason som väckte intresset för drakbåtar på 80-talet. Drakbåtsfestivalen har betytt mycket för Malmö Kanotklubb och festivalen, men allting har sin tid.
Under de 20 år som tävlingen pågick drog den in drygt tio miljoner kronor till kanotklubben. Bland annat har pengarna använts till att bygga ett nytt, prisbelönt klubbhus. 1996 var tävlingen som populärast med 570 betalande lag från olika företag.
Det året kom hela 150 000 personer för att se de utspökade deltagarna forcera kanalen i centrala Malmö med sina sydkinesiska jättekanoter.
– Det var folk längs hela kajen och på alla broar, säger Kristjan Gislason. I fjol var det 140 företag som ställde upp, man måste anpassa sig efter den tid som råder.
Med det menar han att klubben borde investera i mindre drakbåtar för 13 personer i stället för de gamla, större som tar 24 sjöfarare. Detta eftersom de är bättre anpassade efter företagens önskemål om mindre lag.
Andra förändringar han gärna sett är att den norra läktaren som förra året gapade tom inte borde har satts upp. Men det är inte bara minskat intresse som ligger bakom fjolårets ekonomiska förlust, säger han.
– Kommunen har höjt hyran för den mark vi använder mångfalt. Det kostar över 200 000 kronor nu jämfört med 45 000 kronor de första åren att använda kanalen och kajen. Den höga hyran var rimlig under 90-talet när det gick bra men är inte hållbar nu. Sen tror jag det betyder mycket att festivalen flyttat söderut. Förut låg vi mitt i händelsernas centrum men nu finns vi i utkanten.
Malmöfestivalens general, Per Alexandersson, tror inte att hyran är avgörande för drakbåtstävlingens existens.
– Kanske skulle de kunna fortsätta om vi sänkte hyran. Men jag har fått känslan av att intresset bland deltagare och publik har sjunkit de senaste åren, attraktionskraften har försvunnit. För festivalen i sin helhet tror jag inte det har någon betydelse att drakbåtstävlingen inte arrangeras i år.

Malmöpolisen har rekordet

1985 hölls den första drakbåtstävlingen i Malmö. Då ställde 16 lag upp. Tävlingen går ut på att paddla 300 meter genom ”kanalen”. Bästa tiden uppmättes 1999 när Malmöpolisen tog sig igenom på 1.26.24 minuter. Drakbåtarna har en 3 200 år gammal historia. För att hedra den kinesiske poeten Qu Yan som drunknade år 278 f Kr anordnades den första regattan.
Gå till toppen