Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ännu en sd-medlem slängs ut ur facket

58-åriga socionomen Eva Remnebratt har uteslutits ur sitt fackförbund Akademikerförbundet SSR. Orsaken: Remnebratt är sverigedemokrat.

– Vi står för allas lika värde, inte bevara Sverige svenskt, säger SSR:s förbundsdirektör Lars Holmblad.
I oktober uteslöt Transportarbetareförbundet 21-årige renhållningsarbetaren Adam Marttinen i Eskilstuna på grund av hans kandidatur i kyrkovalet för sd. Annars är det ytterst ovanligt att fackförbund utesluter sverigedemokrater. Det visade en rundringning Sydsvenskan gjorde i höstas.
Lärarnas riksförbund och Metall var då två av flera fackföreningar som beslutat att låta sd:are vara kvar.
– Man ska vara väldigt varsam med vapnet uteslutning, ansåg Anders Ferbe, informationschef på Metall.
– Det är inte rimligt att man utesluts bara för att man är aktiv i Sverigedemokraterna, även om vi tycker väldigt illa om deras politik. Vi har en grundlag och man måste respektera människors rätt att tänka, sade Ferbe.
Lärarnas riksförbund lät sd:arna stanna eftersom de inte ”ville skapa politiska martyrer”.
Akademikerförbundet SSR, med drygt 50000 medlemmar, resonerar annorlunda.
– Att vara med i Sverigedemokraterna är inte förenligt med medlemskap hos oss, säger förbundsdirektör Lars Holmblad.
Socionomer som Eva Remnebratt har, menar SSR, ett särskilt ansvar gentemot personer och grupper i en utsatt situation. ”I en sådan situation befinner sig många människor med utländsk bakgrund”, skriver SSR:s styrelse.
Eva Remnebratt sitter i Sverigedemokraternas Stockholmsstyrelse, och kandiderade i höstas i kyrkovalet. Hennes arbetskamrater anmälde henne i höstas till SSR:s förbundsstyrelse.
– Hon har naturligtvis fått tillfälle att yttra sig, säger Lars Holmblad som dock inte vill säga vad Remnebratt anförde till sitt försvar.
Remnebratt säger till Sydsvenskan att hon inte har sett något beslut från SSR, men vill i övrigt inte ge några kommentarer.
Sd:s partiledare Jimmie Åkesson anser att det finns en kultur av angiveri och åsiktsregistrering inom flera fackförbund.
– Oroväckande många av våra medlemmar utsatts för påtryckningar från sina fack om sin partitillhörighet. Det gäller även medlemmar som inte har offentliga uppdrag i sd, säger Åkesson.
SSR säger att de kämpar för ett mångkulturellt samhälle. Ni arbetar ju för en motsatt utveckling. Går det ihop?
– Frågan är om man ska bli utesluten ur facket för att man är emot mångkultur. Man går väl inte med i facket främst för att kämpa för mångkultur, utan för att man vill solidarisera sig med sina arbetskamrater, säger Jimmie Åkesson.
Gå till toppen