Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

En "vanlig kille" som fyller 50

Under vinter-OS i Turin syntes Ingemar Stenmark i de alpina backarna. Vid ett tillfälligt uppehåll i en av tävlingarna fångades han av tv-kamerorna och log. Och publiken jublade.

Genom tv:n kunde man höra jublet från den närvarande publiken när han syntes på storbildsskärmarna. Ingemar Stenmark är fortfarande den störste av alla i sin sport.
Hans rekord på 86 segrar i den alpina världscupen är ingen i närheten av. Närmaste konkurrenten, Hermann Maier, har 51 segrar.
När han var som bäst i slutet av 1970-talet stannade bokstavligen Sverige och regeringen Fälldin flyttade möten för att följa hans framfart i backarna. Ofta hämtade Ingemar Stenmark upp svåra underlägen från första åket och vann tävlingar genom fenomenala andraåk.
Ingemar Stenmark föddes 1956 i Joesjö i Västerbotten och fick sina första skidor när han var fyra år gammal. Ett år senare flyttade familjen till en nybyggd villa på Slalomvägen i Tärnaby. I huset bredvid bodde den jämnårige Stig Strand och de började tävla mot varandra i slalom.
Stig Strand var den bättre och Ingemar Stenmark lärde sig tidigt att träna och kämpa. När de var åtta år var rollerna ombytta då Ingemar Stenmark vann en Kalle Anka-tävling i Duved.
Han inledde sin karriär i världscupen i franska Val d’Isère 1973 och första segern kom året därpå i Madonna di Campiglio i Italien. Hans sista vinst blev i Aspen i USA 1989. Höjdpunkten i hans karriär var de två OS-gulden 1980 i Lake Placid.
I början av 1980-talet träffade Ingemar Stenmark Ann Uvhagen. De fick dottern Nathalie 1984 men skildes 1987 efter tre års äktenskap. Han träffade sedan Anna-Karin Linde och de var tillsammans i tolv år till 2000. Samma år träffade han Christina Sylvan som han är tillsammans med i dag.
Sedan 1980 bor han i Monaco. I somras köpte han en tomt i Vaxholm där han bygger ett hus och är granne med Börje Salming. Golf är ett stort intresse och han har flera reklamuppdrag, bland annat för sitt gamla skidmärke Elan.
För ett år sedan hamnade Ingemar Stenmark på löpsedlarna på nytt då han och sambon Christina Sylvan fick fly från tsunamin i Thailand men de klarade sig oskadda.
Att Ingemar Stenmark fortfarande är folkkär bekräftas ideligen i olika omröstningar där han kommer högt som den mest populära idrottaren i Sveriges historia.
Men Ingemar Stenmark har under alla åren själv hållit en låg profil. När han avslutade sin karriär 1989 skrev han apropå bevakningen av honom i medierna: ”Jag har ju framställts som helgon. Det är ju alldeles fel. Jag är ju bara en vanlig kille.”

Ingemar Stenmark

Bor: i Monaco.
Meriter: 86 segrar i den alpina världscupen, två OS-guld, tre VM-guld, tre totalsegrar i världscupen med mera.
Familj: dottern Nathalie och sambon Christina Sylvan.
Aktuell: fyller 50 år den 18 mars.
Gå till toppen