Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Av sekt är du kommen

Går det utför för kristdemokraterna? Enligt opinionsmätningarna är partiet förvisso inte mångas förstahandsval. I Sifos senaste barometer backade kd något. I Ruabs mätning tidigare nådde partiet inte ens 3 procent. Men håller det på att gå riktigt utför, på så sätt att de gamla kristna kärntrupperna vänder partiet ryggen i väntan på att det skall återuppstå som en sekt?

Eller som Dagmar Heurlin, gammal kämpe för kristenheten och en av dem som var med när Lewi Pethrus grundade kristen demokratisk samling 1964, uttryckte saken i SVT:s Dokument inifrån i söndagskväll:
”Tackar man nej till Gud och Guds välsignelse över människorna, så går det åt helvete.”
Och det bokstavligt.
Dagmar Heurlin menade att partiet inte bara var på avvägar, utan att det höll på att tippa över kanten ner i pinoelden. Gud tog sin hand från kd när Åke Green inte fick det stöd han gjort sig förtjänt av. Green är pingstpastorn som jämställde homosexualitet med en cancersvulst och blev åtalad för det.
Det var ett utmärkt Dokument inifrån som Aktuelltreportern Lena Scherman presenterade. Programtiteln Bögfaktorn var väl närmast självskriven. Homohatet eller -skräcken verkar vara det som starkast förbinder dagens kristna revanschister.
Mot bakgrund av den religiösa väckelse med politiska förtecken som är på gång, enligt programmet, kan det förefalla paradoxalt att partiet kristdemokraterna nästan marginaliserats. Men det är kanske med kd som det så länge varit med partierna långt ute på vänsterkanten: toppfigurerna utmålas som avfällingar och röster höjs för en återgång till den rätta tron.
”Den dag som man med politiska medel börjar bedriva kristen verksamhet är man ute på farliga vägar”, sade kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund i programmets inledning.
Det var, förstod man snart, en rejäl loska i fundamentalisternas kyrka. Ju längre Hägglund, den tidigare ordföranden Alf Svensson och andra resonabla partiföreträdare avlägsnar sig från tanken på ett konfessionellt partibygge, desto kortare tycks för närvarande vägen vara till just ett sådant parti. Det är många som känner sig svikna av kd, och som gav uttryck för sin frustration.
Dagmar Heurlin efterlyste en ”kristen grund i hela lagstiftningen”.
Stefan Grevle, som ordnade en demonstration till Åke Greens försvar och som tidigare var aktiv kristdemokrat, leder sedan ett år tillbaka ett riksförbund för kristen tro och livsstil.
Thomas Ekman, pastor, ville ha en utveckling som ”står på biblisk kristen grund”. I TV sade han att ”samhället har gått för långt i sitt avfall”.
Erik Lindfelt, författare, sammanfattade allt i några ord. Det kristdemokratiska partiet är ”pingströrelsens politiska projekt”.
Kanske blir det mer uppenbart vad det lider.
Politiker som talar i tungor. I ett land med ett i huvudsak rationellt och förnuftsstyrt beslutsfattande är det ett exotiskt inslag.
Kennet Andreasson
Gå till toppen