Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

50 läkemedelsjobb försvinner från Arlöv

Två år efter att ha fått nya amerikanska ägare stänger läkemedelsföretaget WP Development i Arlöv sina portar och femtio anställda förlorar jobbet. Mars månad har fört med sig stora varsel på hela den skånska arbetsmarknaden.

MALMÖ. – Du får prata med vår vd, säger Astrid Sköld, facklig representant på företaget.
Företagsledningen bekräftar nedläggningen men håller i övrigt tyst och hänvisar till ett pressmeddelande från sin amerikanska ägare Watson Pharmaceuticals.
Enligt pressmeddelandet har MBL-förhandlingar inletts med personalen, som till största del består av forskare, och nedläggningen beräknas vara genomförd senast vid årsskiftet.
Anledningen är att Watson just förvärvat ett amerikanskt bolag med samma verksamhet som WP Development i Arlöv som därmed blir överflödigt.
Watson tog över Arlövverksamheten så sent som i november 2003. WP Development jublade inför en ljusnande framtid. Det lovades högre utvecklingstakt och fler forskare rekryterades.
– Från att ständigt ha jagat kunder för att ha råd att betala våra räkningar kommer Watson att absorbera alla våra utvecklingsresurser, sade vd Stefan V Ohlsson då.
Det amerikanska intåget väntades också sätta stopp för en lång rad ägarbyten som höll på att knäcka företaget 1998. Från att ha startats av läkemedelsföretaget Leo 1985 har en rad ägare kommit och gått. Pharmacia, en grupp svenska entreprenörer, brittiska Ethical Holdings och brittiska Amarin Corporation som slutligen sålde till Watson.

WP Development

2004 omsatte WP Development 91 miljoner kronor och gjorde en vinst före skatt på 18 miljoner kronor. Företaget tillverkar inga egna läkemedel utan har patenterade tekniker för att tillverka tabletter där den verksamma substansenfrigörs i jämn takt under lång tid.
Gå till toppen