Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fildelare för ut sin kamp på gatorna

Fildelningskriget trappas upp. En aktivistgrupp tänker på lördag dela ut musik och filmer som de laddat ner från internet och bränt på cd-skivor till förbipasserande på Hansacompagniet i Malmö.

Den första maj demonstrerar piratbyrån i Stockholm under parollen "Välfärden börjar vid 100 Mbit!"

- Vi motsätter oss de inskränkningar som just nu diskuteras för fildelningsrörelsen. Vi vill att varorna ska finnas tillgängliga för alla och att de delas fritt. Kulturen är en vara vilken som helst och det varuutbytet blir alltid klassegregerat, säger Philip Naskret, redaktör för tidningen Kolla! och medlem i gatuaktionen.


På Hansacompagniet känner centrumledare Johan Moberg till planerna om piratshoppingen. Men när Sydsvenskan frågar hur de tänker bemöta aktionen så blir det tvärstopp.

- Det vill vi inte kommentera på något sätt, säger han.


Skivbutiken Lazer som finns i shoppingcentret har blivit informerade av ledningen, men de tänker inte agera.

- Vi ser inte att det här är riktat mot oss, utan mer mot upphovsrättslagen och skivbolagen. Ungdomar har alltid protesterat och vill de göra det här så är det okej för oss, säger Sven Dyberg på Lazer.


Platsen för piratshoppingen är noga utvald. På Hansacompagniet vill gatuaktionen "skända varan på varans hemmaplan - varuhuset". Aktionen ser de som en del av en digital klasskamp. På Antipiratbyrån suckar juristen Henrik Pontén när han får höra om planerna.

- Man får dela med sig av musik och filmer till nära och kära, men om det bara handlar om folk som kommer förbi så är det olagligt, säger han. Antipiratbyrån tänker dock inte agera.


Philip Naskret anser inte att det är olagligt att dela ut musik och filmer.

- Nej, jag tycker inte det. Lagen är så luddig och det är fildelningsrörelsens styrka, säger han.


Om de blir utslängda från Hansacompagniet tänker de fortsätta att dela ut cd-skivor utanför entrén.

Piratbyråns demonstrationståg genomförs i Stockholm den första maj. Talar gör bland andra Jonas Birgersson, vd för Labs2 i Lund. Den första juli skärps lagen om upphovsrätt.
Gå till toppen