Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fler dör av vattenbrist än av krig

Tio gånger fler människor dör av brist på dricksvatten än i krig, och överlevnaden för två tredjedelar av mänskligheten hotas av samma skäl, sade ministrar från hela världen på World Water Forum i Mexiko på FN:s världsvattendag på onsdagen.

Mexico . Toppmötesdelegaterna manade till ett "globalt krig" för att säkra världens vattenförsörjning.


Runt 1,1 miljarder människor saknar rent dricksvatten och 2,6 miljarder, eller 40 procent av världens människor, har varken tillgång till rinnande vatten eller sanitär utrustning.

Problemen med den krympande färskvattentillgången är många, inte bara akut brist på rent dricksvatten, utan också miljöförstöring, utrotning av djur och fiskbestånd.


En av huvudorsakerna till vattenkrisen är utbyggnaden av dammar och kraftverk vid världens största floder. Det leder till minskat vattenflöde, höjd salthalt i sjöar, kollaps av ekosystem, vilket hotar människor som lever vid de stora vattendragen. Även bevattningssystem, konstgödsel och växtgifter, främst i fattiga länder, utgör ett hot mot den globala vattenförsörjningen.


De framtida konsekvenserna kan bli mycket allvarliga, varnar FN i en färsk rapport.

Att peka på problem är enkelt, att hitta lösningar och hållbara strategier är svårare.

På World Water Forum stod den politiska bataljen kring huruvida tillgång till rent vatten ska förklaras vara en "mänsklig rättighet", i klass med utbildning och yttrandefrihet, vilket Världsvattenrådet, vattenaktivister och en del länder förespråkade. Det skulle i så fall få politiska konsekvenser och tvinga stater att garantera sina medborgares tillgång till vatten. Men allt pekar på att så inte blir fallet.


Venezuela och Bolivia, styrda av vänsterpresidenterna Hugo Chavez och Evo Morales, har meddelat att de inte kommer ställa sig bakom en deklaration som inte klassar vatten som en mänsklig rättighet. Men de skissar på ett alternativt förslag.


En av de strategier som diskuterats, och som anammats av bland andra Frankrike, Japan och USA, är att en del av skatten på vatten i rika länder ska satsas på vattenprojekt i utvecklingsländer.


Det kan bli svårt att uppfylla FN:s millenniemål - att halvera antalet människor utan tillgång till rent vatten - till 2015.

Nästa World Water Forum hålls i Istanbul 2009.
Gå till toppen