Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Hagamannen häktad för tre våldtäkter

Den 33-årige man som misstänks vara Hagamannen häktades på fredagen. Med ryggen mot åhörarna och en kapuschong över huvudet tog han emot beskedet i polishusets säkerhetssal.

UMEÅ. Chefsåklagare Annika Öster hade i sin häktningsframställan valt att plocka ut fyra av de övergrepp som 33-åringen misstänks för under åren 1998 till 2005. Tingsrätten fann tillräckliga skäl för häktning i tre av fallen.

- Det är också dessa tre där vi i nuläget har DNA-bevisning, säger chefsåklagare Annika Öster.


En majnatt 1999 våldtogs en 25-årig kvinna i en park i stadsdelen Haga. Detta var det första brott som 33-åringen nu häktas för. Ytterligare fyra övergrepp i samma stadsdel under åren 1998 till 2000 tillskrevs den okände förövaren som fick namnet Hagamannen. Men inget av dessa fanns med i åklagarens häktningsframställan.


- Mannen greps för ett par dagar sedan. Vi vet hur kort tid vi har på oss och kom ganska snabbt fram till ett ställningstagande om en häktningsframställan. Jag har valt att gå fram med de här ärendena, det innebär inte att vi inte fortsättningsvis kommer att utreda även de andra, säger Annika Öster.


Tingsrätten fann också skäl till häktning när det gäller en grov våldtäkt följd av ett mordförsök på universitetsområdet i Umeå i mars 2000. Då blev en 20-årig kvinna mycket brutalt våldtagen. Svårt skadad och medvetslös lämnades hon i en snödriva.


Även den våldtäkt som gjorde att Hagamannen kunde gripas var enligt tingsrätten skäl för häktning. Det var en decembernatt förra året som en 51-årig kvinna blev grovt våldtagen och utsatt för mordförsök vid Umeälvens strand när hon var på väg hem från krogen.


Försvarsadvokaten Leif Silbersky var inte förvånad över att hans klient häktades men hade förväntat sig mer av den DNA-bevisning som tagits fram:

- Jag är inte beredd att diskutera detaljer, men jag måste säga att min uppfattning är att det fordras mer utredning i den delen. DNA kan ju i det här sammanhanget också fria, inte bara fälla, säger Silbersky.


33-åringen fortsätter enligt sin försvarsadvokat att hävda att han är helt oskyldig.

- Självfallet mår han dåligt av att så här allvarliga beskyllningar riktats mot honom, säger Leif Silbersky.


Både Annika Öster och Leif Silbersky var efter häktningsförhandlingarna eniga i att starkt kritisera den publicering av den misstänktes namn och bild som skett bland annat i Expressen.

- Sällan eller aldrig har varken jag eller åklagaren varit med om att man på ett så här tidigt stadium fördärvat möjligheten till utredning, säger Leif Silbersky, som menar att det blir svårt att genomföra någon vittneskonfrontation i de fall där detta skulle behövas.
Gå till toppen