Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sydsvenskan belönades med Guldspaden

Sydsvenskans avslöjande om Malmös kommunala bostadsbolag MKB:s hemliga svarta lista belönades på lördagskvällen med Föreningen Grävande journalisters pris "Guldspaden ".

Det var vid Föreningen Grävande Journalisters kongress i Sundsvall som beslutet offentliggjordes. Tillkännagivandet möttes av stort jubel och applåder.
Bakom artikelserien, som publicerades i Sydsvenskan under förra året, står reportrarna Jens Mikkelsen, Andreas Persson, Olof Westerberg och Dan Ivarsson.
– Vi är fantastiskt lyckliga över det här priset. Det är inte bara vårt pris. I tacktalet tackade jag 24 andra journalister på Sydsvenskan som varit med och arbetat fram det här materialet. Det är verkligen en lagseger för Sydsvenskan, säger Dan Ivarsson.
– Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin har nu ett förslag som ska förbjuda diskriminering på bostadsmarknaden. Så vi gläder oss inte bara över priset utan också över att vårt arbete har fått effekt ända in i lagstiftningsarbetet, säger Olof Westerberg.
Det var i januari förra året som Sydsvenskan avslöjade MKB:s hemliga svarta lista, där personer som MKB inte ville ha som hyresgäster fanns registrerade. MKB hade samlat in skvaller och klagomål från grannar och sparat uppgifterna och kompletterat med egna kommentarer.
I registret fanns uppgifter om att personer var missbrukare, psyksjuka eller helt enkelt "inget att ha". Registret, som hade funnits i 20 år, användes av MKB för att kontrollera och hindra personer att få byta lägenhet eller få en ny bostad.
Grunden till avslöjandet gjorde Jens Mikkelsen och Andreas Persson redan som studenter på journalistutbildningen vid Lunds universitet. De kontaktade Sydsvenskan där grävandet fortsatte och där de båda senare fick vikariat. Grundarbetet med avslöjandet tog flera månader. När artiklarna publicerades blev reaktionerna starka.
Sydsvenskans konkurrenter om Guldspaden i klassen för större tidningar var Dagens Nyheter samt Göteborgs-Posten i samarbete med Sveriges Radios program "Kaliber".

Fakta: Alla vinnare av Guldspaden 2005

Liten tidning (upplaga mindre än 100 000 ex)
Birgitta Folenius, Karin Pilkvist – Örebros besparingar, Nerikes Allehanda

Större tidning (upplaga större än 100 000 ex)
Dan Ivarsson, Jens Mikkelsen, Andreas Persson, Olof Westerberg – MKB:s svarta lista, Sydsvenskan

Lokalradio
Johannes Rosendahl – Skolskjutsar, SR - Dalarna

Riksradio
Daniel Velasco – Inbrottsbluffen, SR, P1

Rikstv
Evin Rubar – Könskriget II, Dokument inifrån, SVT

 
Böcker
Christian Holmén, Dick Sundevall – Tre bröder, Ordfront

Hedersomnämnande
Lars Ohlson – Skambankerna, Förlaget 4 November
Gå till toppen