Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bo Reimer läser Harvey Pekar

Harvey Pekar har i trettio år använt sig av seriemediet för att berätta sitt livs historia: en historia om en jazzintresserad, ofta ångestfylld arkivarie på ett delstatligt departement i Cleveland. Med sina serier vill han visa att vanliga människors liv är lika intressanta att skildra som superhjältars. Inte minst då hans eget.
Pekar skriver berättelser och låter andra teckna dem. En av hans samarbetspartners är den legendariske undergroundtecknaren Robert Crumb. Som pionjär i utvecklingen av vad som brukar kallas för den vardagsrealistiska serien är Pekar en av de senaste decenniernas mest betydande serieskapare. Berömd blev han emellertid inte förrän en lågbudgetfilmatisering av hans serietidning "American Splendor" mycket överraskande vann priser både på Sundance- och Cannesfestivalerna och därefter Oscarsnominerades.
Med sitt senaste verk, seriealbumet ”The Quitter”, skildrar Pekar för första gången sin väg mot vuxenlivet. Det är en osminkad berättelse, mycket expressivt tecknad av Dean Haspiel. Bosatt i en tuff del av Cleveland lär sig Pekar snabbt att knytnävar är den enda vägen till respekt. Och självkänslan stiger när han märker att han är duktig på att slåss.
Men det finns situationer där fysisk styrka inte hjälper honom. När det ställs krav på honom, i skolan, på idrottsplanen eller hemma, ger han upp. Detta trots att kraven enligt andra inte verkar vara betungande. Problemet ställs på sin spets när han tar värvning i flottan. Första veckan går bra. Men när han får i uppgift att tvätta kläder för hand misslyckas han och bryter ihop. Karriären vid flottan tar omedelbart slut. Livet går emellertid vidare.
Lika lite som i "American Splendor" försöker Pekar förhärliga sig själv. Han är brutalt självcentrerad. Och ofta påfrestande. Men poängen är naturligtvis inte att man ska tycka om honom. Inte heller att man ska "förstå" honom. "The Quitter" växlar mellan ungdomsbilder och nutid men den nu snart 70-årige Pekar reflekterar inte över sitt förflutna. Han ber inte heller om förlåtelse. Han återberättar sitt liv. Take it or leave it.
BO REIMER
professor, K3, Malmö högskola
BOKEN
Harvey Pekar
The Quitter. Vertigo.
Gå till toppen