Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Claes Borgström: Bojkotta fotbolls-VM

Bojkotta sommarens VM i Tyskland. Det kräver Jämo Claes Borgström. Han anser att Fotbolls-VM främjar sexuell människohandel, så kallad trafficking.

Stockholm. – Idrottsrörelsen har en våldsam kraft och inte minst fotbollen. Den kraften kan man utnyttja för att visa att vi deltar inte i sammanhang som främjar slavhandel, säger Jämo till programmet Agenda i Sveriges Television.


I Tyskland är prostitution och bordeller lagliga. I samband med sommarens VM väntas både efterfrågan och utbudet öka kraftigt, med risk för ökad handel med kvinnor till Tyskland.

- Hur många kvinnor som kommer att "importeras" vet man inte. Man talar om 10 000-40 000. Men det räcker att det är några kvinnor för att man ska säga att det är fullkomligt oacceptabelt, säger Claes Borgström.


Birgitta Ljung, vice ordförande för Riksidrottsförbundet, säger att idrottsrörelsen har varit väldigt tydlig med att ta avstånd från människohandel men att talet om en bojkott är "oerhört naivt ".


Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell avvisar också tanken:

- Det skulle innebära att vi skulle få en hel besviken nation inför detta VM och dessutom skulle vi sannolikt bli avstängda från nästa, säger han till SVT.


Frågan har inför sommarens VM sedan tidigare varit uppe på den politiska agendan. Bland annat har justitieminister Thomas Bodström tagit upp frågan om riskerna för ökad människohandel och annan brottslighet kopplad till prostitution under fotbolls-VM på EU:s ministermöte.
Gå till toppen