Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Homosexuella änder i Malmö

Två andhannar har bildat par i en park i Malmö. De har bara ögon för varandra trots att honorna flockas runt dem i rådande parningssäsong. – Men att människor sover i pyjamas är mer mot naturen än homosexualitet, säger etologiprofessor Magnus Enquist.

Gravänderna har landat tillsammans i Pildammsparken efter övervintring söderut. Det är tredje säsongen som kommunens fågelansvarige Lennarth "Silvertärnan" Blomquist träffar på paret.
– De här två hanarna har fattat tycke för varandra och intresserar sig inte för honorna. Man kan se hur de uppträder precis som par med en hane och hona - den lite större försvarar hela tiden den mindre anden, säger Blomquist.
Gravänder parar sig för livet, så de här två kommer att leva ihop tills någon av dem dör, säger han.
Han berättar också om Malmös svarta svanar, där två hanar bildade familj sedan övriga fåglar i den inplanterade kolonin hade dött ut.
– De adopterade ett gås-ägg, ruvade och födde upp ungen som sin egen, säger han.
Homosexualitet bland djur visar samma mönster som hos människor - ovanligt, men förekommande, berättar Magnus Enquist, professor i etologi vid Stockholms universitet.
– Det finns exempel på lesbiska måspar som till och med fortplantar sig. De parar sig med hanmåsar, men lever sedan med sin hona och ungarna, säger Enquist.
Att den här variationen finns är en del av biologin, säger han, och att det fanns homosexualitet i naturen långt före människan kan vi vara säkra på.
– Det finns annat än homosexualitet som är mer emot naturen, sådant vi människor är ensamma om - som religion eller att sova i pyjamas, säger Enquist.
Hillevi Ganetz, genus- och medieforskare i Uppsala, säger till SR:s " P1-morgon" att den första naturfilmen med samkönat sex mellan djur visades så sent som 1995 och att sådana bilder ofta förklaras som ett misstag, att det inte fanns någon hane eller hona i närheten.
– Man tror att sådan är världen, att eftersom de flesta människor är heterosexuella så är det så bland djur också, säger Ganetz.
Gå till toppen