Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

S i Göteborg backar om trängselskatt

Frågan om trängselskatt i Göteborg ska avgöras av göteborgarna i en folkomröstning. Om skatten blir aktuell. Inte förr.

Göteborg. Det är socialdemokraternas i Göteborg senaste position i den infekterade frågan. Beslutet fattades på partidistriktets årskongress på lördagen i Göteborg.


Det innebär att man backat från den tidigare hållningen från i januari i år då partidistriktets styrelse föreslog en folkomröstning på valdagen den 17 september. Nu anser man att en folkomröstning då inte behövs enligt pressmeddelande från socialdemokraterna i Göteborg.


Anledningen är att statsminister Göran Persson, enligt s i Göteborg, klart uttryckt att frågan om trängselskatt i Göteborg ska avgöras av göteborgarna själva och, underförstått, inte av påtryckningar från miljöpartiet i eventuellt kommande regeringsförhandlingar. Så som det blev i Stockholm vid förra valet. Då blev socialdemokraterna i Stockholm överkörda av sin egen partiledning efter att miljöpartiet krävt försök med trängselskatt där i förhandlingarna kring regeringsunderlaget.


Det handlar om politisk taktik. Med Perssons uttalande i ryggen anser sig socialdemokraterna i Göteborg vara skyddade mot eventuella påtryckningar från miljöpartiet. Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson har tidigare sagt att han även vill se trängselskatter i rikets andra stad.


Så socialdemokraterna i Göteborg placerar tills vidare folkomröstningsinstrumentet i fickan, för att eventuellt ta fram vid behov.
Gå till toppen