Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Besök av Hamas väcker ilska

Den 16 maj besöker en hög delegation från den terroriststämplade palestinska Hamasrörelsen Malmö. Den leds av Hamas talesman Salah Mohammed al-Bardawil.
– De frågade om de fick komma, säger värden Bassem Nasr.

Skälet till att de höga palestinska gästerna bjudit in sig själva till Malmö är att de besöker Oslo den 15 maj. Den norska Palestinakommittén ville att Salah Mohammed al-Bardawil talar inför 200 åhörare på 58-årsdagen av Israels bildande. Därefter har Bardawil möten inplanerade i Tyskland, Frankrike, Italien, Österrike och Grekland. De norska värdarna rekommenderade ett stopp på vägen.
– De vill gärna träffa folk på gräsrotsnivå här i Malmö, som ligger väl till geografiskt, säger Bassem Nasr, ledande c-politiker i Malmö som engagerats i Hamasbesöket i sin egenskap av talesman för Palestinska föreningen.
Även Irakkommittén i Malmö och Arabiska huset står bakom den inbjudan som Bardawil tackat ja till. Nu pågår förberedelser för ett kvällsmöte i Malmö den 16 maj. Men det är ovisst var mötet kan hållas.
Bassem Nasr talar om ett informationsmöte inför 150–200 personer i föreningens egna lokaler på Almtorget i Malmö. Men Henrik Skrak, ordförande i Irakkommittén, har ett möte inför 1 000 åhörare i en större lokal i åtanke – kanske rent av Konserthuset eller Stadsteatern.
– Det finns fyratusen exilpalestinier enbart i Malmö, säger Skrak.
Trots att Bardawil tillhör en organisation som terroriststämplats av EU och FN lär det bli problemfritt för honom att resa i EU. Det beror på att EU-sanktionerna mot Hamas inte gäller personer, utan enbart finansiella tillgångar – och på att Bardawil redan fått visum för att resa in i Norge.
– Därmed är han viserad in i Schengenländerna. Då kan han ta sig vidare till Malmö och till andra EU-länder utan att söka nytt visum, säger Peter Tejler, departementsråd på UD.
I Norge har Bardawil lovats samtal med UD-tjänstemän på lägre nivåer. Det ställer inte svenska UD upp på.
– Nej. Det finns ett generellt EU-förbud mot kontakter på politisk nivå. Vi ställer vissa krav på Hamas, bland annat att de ska ta avstånd från våld. Vi har noterat att Hamas försvarat de senaste självmordsattackerna i Israel, säger Peter Tejler.
Bardawil tillhör de Hamasledare som hårdast rättfärdigar angreppen mot israeliska mål och lär under rundresan i Europa inte göra några utfästelser om att Hamas ska erkänna Israel.
I Bardawils delegation ingår även Muhammad al-Rantissi, bror till den förre Hamasledaren Abd al-Aziz al-Rantissi, som dödades i ett israeliskt raketangrepp för tre år sedan.
Det kommande Hamasbesöket möter hård kritik från flera håll. Folkpartiet uppmanar Fritid Malmö att dra in föreningsbidraget på 460000 kronor per år till Palestinska föreningen.
– Samhället bör ta sin hand från dem som bjuder in terrorister. En organisation som Hamas ska inte Sverige och andra EU-länder ta i ens med tång, säger riksdagsman Allan Widman (fp).
Enligt Widman bör svenska åklagarmyndigheter utnyttja det kommande besöket för att utreda om någon delegat bör bli föremål för rättslig prövning i Sverige för terroristbrott. Bassem Nasr ser folkpartiets kritik som ”osmaklig”:
– De har rätt att tycka vad de vill. Men folkpartiet är bara ute efter billiga poänger. Vi kan inte bara träffa dem som tycker som vi. Det är vitsen med diplomati. Och vi bör inte glömma att Israel dödar oskyldiga civila i lika hög grad som Hamas.
Men kritiken kommer även från centern – Nasrs eget parti. Enligt Agne Hansson, utrikespolitisk talesman för center-partiet, är det högst olämpligt av Bassem Nasr att ta emot Bardawil. Hansson anser att besöket undergräver den press som EU-länderna satt på Hamas att erkänna staten Israels existens.
– Bara om Bassem Nasr på allvar tror han kan förmå Hamas att lämna våldsvågen och erkänna Israel som förhandlingspartner är besöket försvarbart. Annars är det tveksamt, säger Agne Hansson.

Fakta: Salah Mohammed al-Bardawil

Nyvald gruppledare för Hamas i det palestinska parlamentet och inbjuden till Malmö den 16 maj.
* Är utbildad i palestinsk litteratur Egypten och är sedan flera år redaktör för Hamas veckotidning al-Risala. Blev i januari en av 74 Hamaskandidater att ta sig in i parlamentet i Ramallah.
* Bor i Khan Yunis, ett fattigt stadsområde i Gaza som domineras av ett stort flyktingläger. Där föddes Bardawil i augusti 1959.
* Har satts i arrest en gång av Israel. De palestinska myndigheterna har gripit honom flera gånger till följd av hans skriverier.
* Talar god engelska och har i vinter citerats flitigt i västliga medier. För The Guardian betonade han att Hamas mål är goda relationer ”med Europa och alla världens folk”.
* Vägrar ta avstånd från palestinska självmordsdåd inne i Israel och försvarar terrordådet i Tel Aviv i måndags.
* "Självmordsaktionen var en reaktion på Israels aktioner mot det palestinska folket. Det kan vi inte fördöma”, sade han i norska TV2.
* ”Vill världen stoppa dödandet i Mellanöstern måste Israels ockupation upphöra”, sade han till norska Dagbladet.
Gå till toppen