Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svenska myndigheter får problem

Varje gång det palestinska parlamentet i Ramallah möts saknas ett dussin av de folkvalda. På deras stolar står inramade porträtt. Männen på bilderna är förhindrade att närvara. De sitter nämligen i israeliska fängelser.

En storbildskärm i hörnet av salen visar en annan del av parlamentet: den tredjedel av ledamöterna som är inspärrade i Gazaremsan tillsammans med premiärministern Ismail Haniya. Det Hamas-ledda palestinska parlamentet är med andra ord inget vanligt parlament. För staten Israel är de folkvalda islamisterna inget annat än en samling terrorister.
Över sextio självmordsbombare skickade Hamas till Israel. Hundratals israeler dog i attentaten. Sedan ett drygt år har rörelsen upphört med attackerna. Men när Islamiska Jihad i förra veckan slog till med ett spängdåd i Tel Aviv vägrade Hamas fördöma det. Blodbadet var ett legitimt svar på ockupationsmakten Israels upptrappade våld, som de senaste åren kostat flera tusen palestinier livet, löd svaret från Hamas-regeringen.
Nu kommer alltså en av rörelsens ledare till Malmö: Salah Muhammed al-Bardawil, gruppledare i det palestinska parlamentet. Det skapar onekligen problem för regeringen och svenska myndigheter. Hamas är inte bara terroriststämplat av Israel och USA – utan också av den Europeiska unionen till vilken Sverige hör.
Dilemmat är följande:
Å ena sidan har det palestinska folket i fria och demokratiska val röstat Hamas till makten.
Å andra sidan har rörelsen hundratals terrormord på sitt samvete. Hamas vägrar fortfarande erkänna Israels rätt att existera. Och partiet har en fundamentalistisk kvinnosyn som för tankarna till stenåldern.
De senaste månaderna har EU:s utrikesministrar brottats med hur man ska förhålla sig till detta. På möten i Bryssel har man beslutat att dra in det bistånd som är så viktigt för det palestinska folket. Om inte Hamas lägger ner vapnen för gott och erkänner Israel blir det inga pengar från Europa.
Hamas vägrar – och en fullständig kollaps på Västbanken och i Gaza kryper allt närmare. Norge är inte med i EU. Den norska regeringen är därmed inte bunden av unionens beslut att förbjuda alla officiella kontakter med Hamas. När Salah Muhammed al-Bardawil kommer till Oslo på sina Europaresa tas han emot av UD-tjänstemän som företrädare för en främmande regering. Något sådant är inte aktuellt i Sverige.
Här bedriver säkerhetspolisen en förundersökning mot insamlingsorganisationen al-Aqsa spannmål. Säpo utgår från amerikanska och israeliska regeringsdokument som hävdar att al-Aqsa, bland annat från Malmö, skickat pengar till Hamas. I Köpenhamn åtalades i vintras företrädare för den danska grenen av al-Aqsa spannmål. Om det bli något åtal i Sverige är oklart.
Tillsammans med de övriga EU-länderna sätter den svenska regeringen hårt mot hårt mot Hamas. Samtidigt finns det fromma förhoppningar om att Hamas på sikt ska utvecklas på sätt som PLO för tjugo år sedan: Mogna politiskt, erkänna Israel och öppna för en dialog om fred. En gång var ju även Yassir Arafat terrorist. Men det krävs två för att dansa tango – och just nu tycks israeler och palestinier stå längre ifrån varandra än på mycket länge.
Gå till toppen