Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Muf polisanmäls för bidragsfusk

För första gången i Malmös historia polisanmäler kommunen ett politisk ungdomsförbund. Moderata ungdomsförbundet tvingas även betala tillbaka bidrag på 157 633 kronor. Ungmoderaterna kontrar och kräver att även SSU polisanmäls.

Som väntat beslutade fritidsnämnden i går kväll att polisanmäla Moderata ungdomsförbundet (Muf) för bidragsfusk.
– Det är första gången vi fattar beslut om att anmäla ett politiskt ungdomsförbund. Det är ingen rolig situation, men det handlar om vilken moral man har, säger fritidsnämndens ordförande Lynn Ljungberg (s).
Muf tvingas även betala tillbaka aktivitetsbidrag på 157 633 kronor. Men inte på ett bräde, en avbetalningsplan ska tas fram.
Samtliga partier, utom moderaterna, ställer sig bakom beslutet.
Nämndens vice ordförande Lars Dahlstam (m) anser att beslutet är felaktigt. Han vill inte heller att Muf ska tvingas betala tillbaka pengarna.
Men hans moderata partikamrater i nämnden håller inte med honom.
– Det har hänt oegentligheter och det är bra att det polisanmäls. Jag tycker att de ska tvingas betala tillbaka pengarna. Det är ju skattepengar det handlar om, säger nämndsledamoten Birgitta Lindgren (m).
Hon tycker att det som har skett är hemskt tragiskt med tanke på att det är valår.
– Det är en stor ekonomisk förlust för oss och det är oerhört dyrt att driva en valrörelse, säger hon.
Enligt grundlagen får kommunen inte själv granska stadens politiska ungdomsförbund, eftersom det skulle klassas som åsiktsregistrering.
Den uppgiften fick istället Lars Dalhstam och nämndsledamoten Lars-Åke Lindelöf (m). Till skillnad från sin partikamrat välkomnar Lars-Åke Lindelöf beslutet och förklarar att det handlar om etik och moral.
– Det är inte roligt att vara med om detta. Men vi i moderaterna har ju själv drivit den här linjen hårt tidigare och polisanmält andra föreningar. Vi kan inte särbehandla politiska ungdomsförbund, säger han.
Mufs ordförande Björn Wretfelt tycker att ungmoderaterna har blivit orättvist behandlade.
– SSU har ju fuskat. Men de polisanmäls inte. Nu ska vi gå vidare till länsrätten, JO eller passande rättsinstans och säga att vi inte blivit behandlade på samma sätt, säger han.
Vid nämndssammanträdet i går ville moderaterna även polisanmäla SSU. Men förslaget röstades ner.
– Det är inte lika allvarligt med SSU. De hade för många medlemmar men det har korrigerats. Muf saknar helt underlaget som de baserar bidragsansökningarna på. I bestämmelserna står det tydligt att de ska sparas i fem år, säger Lynn Ljungberg.
Gå till toppen