Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Kocken Meijer jagar nya mål

Igår stod sjömansbiff på menyn. Idag blir det soppa till lunch. Ikväll hoppas Kristian Meijer på helt andra mål. – Jag behöver nog sätta några flera kontringar för att vi skall slå Sävehof, säger Lugis kvicke högersexa inför den fjärde SM-semifinalen i Lund.

LUND. Civilt jobbar 26-årige Meijer som kock. Han är en av sju Lugispelare som arbetar hel- eller deltid. Lika många studerar, två kan titulera sig proffs.
Kristian står för käket till 27 barn och åtta vuxna på Tofsvipans förskola i Vipeholm.
– Jag har varit anställd här ute i sex år. Det funkar bra ihop med handbollen. Jag arbetar fem timmar om dan och är ledig på eftermiddagarna, berättar han.
Kristian ansvarar för hela köket. Bestämmer veckans matsedlar, fixar inköpen, lagar mat och diskar. Passen börjar halv åtta på morgonen, slutar runt halv ett.
– Jag hinner hem och vila innan det är träningar och match.
Rutinerna är desamma varje gång Lugi spelar hemma på vardagarna.
– Enda problemet är långa bortaresor. Då måste jag överlåta disken till någon annan och skynda iväg till bussen.
När Sydsvenskan gästade Tofsvipan höll Kristian som bäst på att skära upp grönsaker till sjömansbiffen. Kött är hans favoriträtt — både att äta och tillreda.
– Här blir det mest brunsås till. Inga extravaganser som bearnaise. Det har jag däremot hemma.
På arbetsplatsen blir det mest husmanskost. Fisk, pasta och soppa som omväxling till måltiderna med kött.
– Jag vill inte framstå som gourmet, men jag tycker om god mat, säger Kristian.
Har du ett drömjobb på Vipeholm?
– För tillfället är det perfekt. Tiderna passar. Det skulle aldrig fungera att vara kock på någon restaurang — jag är ju ofta upptagen med Lugi på kvällar och helger.
– Fast det hade förstås varit roligare att ha handbollen som yrke.
Tre av kvällens motståndare flyttar utomlands till sommaren — Jonas Larholm, Spyros Balomenos och Per Sandström. I Lugi har däremot ingen fått något proffsanbud.
– Jag slutar inte hoppas, säger Lugiprodukten Meijer, som är på väg att slutföra sin sjunde A-lagssäsong.
För att inte fjärde SM-semifinalen skall bli den sista i vår måste Lugi höja sig flera snäpp jämfört med insatsen i Partille.
Kristian främsta vapen är explosiviteten och snabbheten upp till kontringar. I pågående slutspel har inte Lugi kunnat utnyttja kantmannens specialitet i önskvärd utsträckning.
25 mål på åtta matcher, drygt tre i snitt. Bara sju i de tre mötena med Sävehof. Två utkast från Fredrik Andersson var de enda som resulterade senast.
– För dåligt, tycker Kristian. Jag borde ligga på fem-sex mål varje gång.
Att det inte blivit så beror på att motståndarna kartlagt Lugis styrka och lärt sig springa tillbaka med två-tre man.
– Det var lättare förr. Fast samtidigt är det mer tillknäppt i slutspelet.
En första förutsättning att kunna kontra är förstås att bollen erövras bakåt. Nyckeln ligger i bra försvarstakter och en målvakt som spikar igen buren.
– Vi måste bli lika aggressiva som i förra hemmamatchen, stoppa Sävehof och själva få de där enkla målen, inser Kristian.
Trots den tuffa uppgiften har han förhoppningar om seger ikväll.
– Hela laget kan mycket bättre än i måndags. Det tänker vi också visa, lovar köksmästare Meijer.
Gå till toppen