Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Krav på muslimska lagar i Sverige skapar maktkamp

Att muslimer i Sverige behöver egna lagar skapar nu en intern maktkamp i Sveriges muslimska förbund. Förbundets ordförande Mahmoud Aldebe anklagas för att ha fört styrelsen bakom ljuset.

MALMÖ. – Det här är allvarligt. Aldebes brev har aldrig förankrats i styrelsen, säger förbundets vice ordförande Idriz Karaman, imam i Malmö.
Mahmoud Aldebe har dragit på sig kritik både från integrationsminister Jens Orback (s) och folkpartiledaren Lars Leijonborg sedan han i sitt brev krävt särlagstiftning för landets muslimer.
Aldebe vill att imamer ska få undervisa muslimska barn i kommunala skolor, att varje skilsmässa mellan två muslimer måste godkännas av en imam och att muslimska vigselförrättare garanteras rätten att inte behöva viga samkönade par.
Brevet mötte på fredagen stor irritation bland Sveriges muslimska förbunds 55 medlemsförsamlingar.
Idriz Karaman är imam i Bosniska moskén i Malmö och är huvudimam för Sveriges alla bosniska muslimer, som utgör mer än hälften av medlemmarna i Sveriges muslimska förbund. Sveriges turkiska församlingar är en annan stor grupp i förbundet.
Idriz Karaman säger att han kommer att ta upp Aldebes brev tilll allvarlig diskussion när förbundet har årsmöte på måndag i Stora moskén i Stockholm.
– Det är allvarligt av Aldebe att göra ett sådant här utspel utan att förankra det på ett styrelsemöte. Jag är talesman för alla bosnier i Sverige, men jag kan ju inte talas på deras vägnar utan att förankra vad jag har att säga bland olika organisationer, säger Idriz Karaman till Sydsvenskan.
Han tillägger:
– Det är enbart Mahmoud Aldebe som står bakom det här utspelet.
Mahmoud Aldebe förstår att hans brev måste komma upp till debatt på årsmötet och han säger att han då kommer att förklara att all den uppståndelse som varit kring hans kravlista bygger på rena missförstånd.
– Det är inga lagändringar som vi kräver. Det är praktiska förändringar för att skydda våra kvinnor. Som det är idag godkänns svenska domstolsintyg kring en skilsmässa inte i många muslimska länder. De vill ha ett religiöst intyg för att betrakta en muslim som lagligen skild, säger Mahmoud Aldebe.
Aldebe skickade igår ut en ”rättelse” till massmedia och partiföreträdare där han betonar att han inte på något sätt krävt särlagstiftning för svenska muslimer.
Han betonar dessutom för Sydsvenskan att det brev som skickats i väg från Sveriges muslimska förbund varit ett personligt brev från honom själv – inte ett brev som skrivits på vägnar av förbundets 70 000 medlemmar.
– Det är mina personliga åsikter som ordförande som jag för fram i brevet. Jag skrev det personligen för att lyfta fram problem som mina medlemmar upplever, säger Mahmoud Aldebe.
Gå till toppen