Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Jesper Thilo fick Piratenpriset

Vid lunchtid i dag fick den danske jazzmusikern Jesper Thilo Piratenpriset på 75 000 kronor från Piratensällskapet.
– Det är erkännandet som betyder något. Det är andra som sätter pris på det man gör, och det har ni ju gjort nu, sa den danske pristagaren.

Utan för att han är den förste utländske mottagaren av Piratenpriset sedan det instiftades för 17 år sedan.
– Det är erkännandet som betyder något. Det är andra som sätter pris på det man gör, och det har ni ju gjort nu, sa den danske pristagaren.
I år hade ceremonin kring Piratenpriset flyttat från Lund till Ystad, mest för att den sponsrande Sparbanken i Ystad vill ha det så. Stiftelsen som skött priset är upplöst och Piratensällskapet har tillsatt en jury som varje år ska bestå av två tidigare pristagare samt en representant för sällskapets styrelse. I årets jury satt Sigge Cederlund samt de två tidigare pristagarna musikern Hans Pålsson och författaren Jacques Werup.
Och det var Hans Pålsson som förklarade valet av Jesper Thilo som årets mottagare av Piratenpriset.
– Berättandet finns i alla konstformer. Det handlar om att kommunicera och musiken är en form av språk som förmedlar känslor och tankar.
Pristagaren tackade genom att spela "Body and Soul" på sin saxofon och förklarade sedan att han under sina resor i Sverige ofta hört svenska musiker tala om Fritiof Nilsson Piraten. Men det var först nyligen som han läst några av Piratens verk.
– Fast inte "Bombi Bitt och jag", den var utlånad på biblioteket i Brøndby.
Men nu har Jesper Thilo fått smak för Piratens skrönor, och hans rika vokabulär, och kommer att försöka läsa allt Piraten gjort, förklarar han.
Jesper Thilo är inte obekant med Sverige. Han deltog i den första svenska jazzfestivalen i Falsterbo på 60-talet och turnerade runt i Sverige med Arvid Meyers orkester under ett par decennier. På senare år har han samarbetat med Jacques Werup och Lill Lindfors och ska turnera igen med dem till hösten. Vad han ska göra med prissumman, 75 000 kronor, har han inte bestämt än.
– Det vet man ju inte förrän man har fått dem. Men det blir kanske nya tänder.
Gå till toppen