Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hand i hand med Hamas

Efter helgens gästspel i Malmö besöker den palestinska Hamasregeringens flyktingminister Atef Adwan idag Stockholm, inbjuden av en palestinsk förening.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
En ledande företrädare för en islamistisk terrorgrupp är på turné i Sverige. Med den socialdemokratiska regeringens välsignelse.
Samtidigt visar det sig att den kristna, socialdemokratiska Broderskapsrörelsen under många år haft ett intimt samarbete med reaktionära, muslimska grupper i Sverige.
I SVT:s Uppdrag Granskning i förra veckan skärskådades de täta kontakterna mellan broderskaparna och olika muslimska organisationer i Sverige.
Ett oblygt röstfiske pågår.
Inför valet 1998 konstaterades följande i Broderskapsrörelsens medlemstidning:
”Det finns nästan en halv miljon muslimer i Sverige – de skulle tillsammans kunna lyfta vilket parti som helst till oanade höjder.”
I programmet berättades också hur den inflytelserike muslimske ledaren Mahmoud Aldebe vid fredagsbönen i Stockholms stora moské, två dagar före valet 2002, uppmanade alla muslimer att rösta på socialdemokraterna.
Det finns också exempel på hur socialdemokraterna flörtar med uttalade islamister.
I november förra året deltog Azzam al-Tamimi i ett seminarium om islam och demokrati i Stockholm arrangerat av Broderskapsrörelsen, Sveriges muslimska studenter, Socialdemokratiska studentförbundet och Sveriges muslimska råd.
Al-Tamimi förestår Institute of Islamic Political Thought i London och är en välkänd Hamasanhängare. Följaktligen förnekar han Israels rätt att existera. När självmordsbombare spränger civila israeler på bussar och marknader är det enligt hans uppfattning en del i en ”legitim kamp”.
Nu trycker Broderskapsrörelsen på för att Sveriges relationer till den palestinska myndigheten skall fortsätta som tidigare, även under Hamas. Att Hamas är terroriststämplat, bland annat av EU, spelar ingen roll.
Broderskaparna är inte ensamma.
”Det har funnits ett starkt tryck från vänsterflanken mot Göran Perssons Israelvänliga politik”, sade Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och aktiv inom Broderskapsrörelsen, i DN i söndags.
Även det socialdemokratiska kvinnoförbundet vill ha en ”dialog” med Hamas och fortsatt bistånd utan några krav på att organisationen först skall erkänna Israels rätt att existera.
En liknande linje håller regeringens stödpartier, miljöpartiet och vänsterpartiet.
När Jan Eliasson utsågs till utrikesminister hälsades detta med entusiasm av broderskaparna, att Carin Jämtin utnämndes till biträdande utrikesminister likaså. I ett uttalande framhölls särskilt att både Eliasson och Jämtin är medlemmar i Broderskapsrörelsen:
”Vi förutsätter att samarbetet innebär en hög och aktiv profil i frågor som kräver en stark politisk närvaro, exempelvis ¿ konflikterna i Mellanösternregionen.”
Broderskaparnas drömmar tycks vara på väg att gå i uppfyllelse. Regeringens nej till att flygöva med Israel och tysta samtycke till att Hamasledare gästar Sverige ger en vink om vad som väntar.
På hemmaplan hand i hand med muslimska mörkermän.
I Mellanöstern hand i hand med Hamas.
Det är inte bara Atef Adwan som är ute och reser.
Mats Skogkär
Gå till toppen